Gebruik een ontluchtingssleutel en begin bij de laagst geplaatste radiator in huis. Houd een doek bij het ontluchtingsventiel om eventueel water op te vangen. Draai het ventiel voorzichtig tegen de klok in open. Zodra er water uit komt, is de lucht verdwenen, en kun je het ventiel weer sluiten. Draai alle radiatorknoppen in huis weer open en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is.
2. Controleer de schoorsteen
Voor degenen met een open haard of kachel is het belangrijk om de schoorsteen te controleren voordat je deze gebruikt. Tijdens de maanden maart en oktober is er volgens verzekeraars een verhoogd risico op schoorsteenbranden. Het is mogelijk dat vogels nesten in de schoorsteen hebben gebouwd met droge takken, wat een potentieel brandgevaar kan vormen.
Om dit te voorkomen, is het essentieel om je schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen. Zorg ervoor dat je altijd een emmer zand naast de open haard hebt staan voor noodgevallen. Bij het aansteken van de open haard moet je alleen aanmaakblokjes gebruiken en geen benzine of spiritus.
3. Koolmonoxidepreventie
Bij het inschakelen van de verwarming na een lange periode is er een kleine kans op koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat levensgevaarlijk kan zijn als het wordt ingeademd. Symptomen van CO-vergiftiging zijn onder andere vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en lusteloosheid.
Om het risico op CO-vergiftiging te verminderen, is het verstandig om tijdens het gebruik van de verwarming een raam op een kier te zetten of het ventilatierooster 24 uur per dag open te laten staan. Als je enige twijfel hebt over de veiligheid van je verwarming, is het raadzaam om een professionele vakman te raadplegen voor een grondige controle.
Met deze eenvoudige voorbereidingen kun je ervoor zorgen dat je verwarming klaar is voor de koudere dagen en veilig en efficiënt kan functioneren. Veel plezier met een warm en comfortabel verwarmingsseizoen!