KNMI Code Geel
Code geel duidt op ‘potentieel gevaarlijk weer’. Dit kan variëren van gladheid, zware sneeuwval, onweersbuien met sterke windstoten, tot aanhoudende regenval of hitte. Bijvoorbeeld, sneeuwval die meer dan 5 cm in 6 uur bedraagt, of windstoten die de 75 km/u overschrijden zijn situaties waarbij code geel wordt afgekondigd. Het KNMI adviseert om alert te zijn, vooral als je op pad gaat.
KNMI Code Oranje
Code oranje betekent ‘groot risico op gevaarlijk of extreem weer’. De criteria hiervoor zijn strenger dan bij code geel, met bijvoorbeeld regenval van meer dan 75 mm in 24 uur of windstoten die de 100 km/u aan de kust overtreffen. Bij code oranje wordt aanbevolen om niet alleen alert te zijn, maar ook passende voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van onnodige reizen en het treffen van voorbereidingen thuis en onderweg.
KNMI Code Rood
Code rood is het hoogste waarschuwingsniveau en wordt uitgegeven bij extreem weer dat een serieuze impact heeft op de samenleving. Dit kan variëren van extreem hoge of lage temperaturen, zeer zware windstoten, of uitzonderlijke sneeuwval. In deze situaties is het essentieel om je plannen aan te passen aan het weer, waarbij reizen vermeden moet worden tenzij absoluut noodzakelijk. Het is raadzaam om altijd een noodpakket bij de hand te hebben, inclusief een opgeladen telefoon, voedsel, water, en warme kleding.
Weercodes van het KNMI
Het begrijpen en volgen van de weercodes van het KNMI is van cruciaal belang voor jouw veiligheid bij extreme weersomstandigheden in Nederland. Of het nu groen is voor een normale dag, geel voor verhoogde waakzaamheid, oranje voor serieuze voorbereidingen, of rood voor extreme waakzaamheid en voorbereiding, deze codes zijn ontworpen om jou te helpen de juiste maatregelen te nemen. Blijf altijd op de hoogte van het laatste weernieuws en pas je plannen aan als het weer dat vereist. Zo blijf je veilig, wat Moeder Natuur ook brengt.