Jewel Shuping, een vrouw uit North Carolina, veroorzaakte wereldwijd ophef toen ze openlijk bekende dat ze opzettelijk haar eigen ogen had beschadigd met bijtende vloeistof om haar levenslange droom te realiseren: blind zijn.
Hoewel ze volledig gezond werd geboren, voelde Shuping zich naar eigen zeggen vanaf jonge leeftijd niet thuis in haar lichaam. Op 21-jarige leeftijd nam ze daarom een beslissing die voor velen onvoorstelbaar is: ze liet een psycholoog gootsteenontstopper in haar ogen druppelen om zichzelf blind te maken. Nu, op 30-jarige leeftijd, is ze vrijwel volledig blind – en gelukkiger dan ooit.
“Ik voelde me pas compleet toen ik mijn zicht verloor”
“Ik weet dat dit voor mensen raar klinkt,” zegt Shuping. “Maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik blind had moeten zijn. Ik werd geboren met ogen die niet bij mij pasten.”
Vanaf haar vroege jeugd voelde ze zich aangetrokken tot blindheid. “Mijn moeder vond me ’s nachts in de gang, terwijl ik met mijn ogen dicht liep. Ik was toen pas drie of vier,” herinnert ze zich. Op haar zesde begon ze bewust te fantaseren over het blind zijn.
Als tiener liep ze al met een witte stok en op haar twintigste kon ze vloeiend braille lezen. Haar verlangen om blind te worden werd steeds sterker. En uiteindelijk vond ze een psycholoog die, volgens haar, bereid was haar te helpen.
De ingreep: “Het deed ongelooflijk veel pijn”
In 2006 nam Shuping samen met deze psycholoog de stap. Ze hadden elkaar een aantal weken gesproken om de ernst van haar wens te toetsen. Daarna volgde de ingreep.
“Mijn ogen brandden. De vloeistof liep over mijn wangen en brandde mijn huid. Maar ik dacht alleen: Ik word blind. Het komt goed,” vertelt ze.
Pas een half uur later gingen ze naar het ziekenhuis. Artsen probeerden haar zicht te redden, maar de schade was blijvend. In de zes maanden daarna verloor ze haar gezichtsvermogen volledig.
Shuping weigert de naam van de psycholoog te onthullen – vermoedelijk om vervolging te voorkomen.
De diagnose: Body Integrity Identity Disorder (BIID)
Volgens medische experts lijdt Shuping aan Body Integrity Identity Disorder (BIID) – een zeldzame psychologische aandoening waarbij gezonde mensen het gevoel hebben dat ze een bepaalde handicap zouden moeten hebben.
Patiënten met BIID voelen zich vaak diep ongelukkig met hun gezonde ledematen of zintuigen. Sommigen proberen hun benen te laten amputeren of veroorzaken zelf letsel om hun wens werkelijkheid te maken.
Shuping erkent dat haar beslissing extreem was, maar zegt ook: “Ik voelde me niet alsof ik een keuze had. Dit is wie ik ben.”
Gevolgen voor haar familie
Aanvankelijk vertelde Shuping haar familie dat ze haar zicht kwijt was geraakt door een ongeluk. Maar toen de waarheid uitkwam, verbraken haar moeder en zus het contact.
“Ze konden het niet begrijpen,” zegt ze. “Maar ik voel me eindelijk mezelf.”
Ondanks de pijnlijke breuk met haar familie heeft Shuping geen spijt van haar daad. Wel benadrukt ze dat ze anderen afraadt om dezelfde weg te bewandelen. “Doe het niet op deze manier. Het is gevaarlijk. Zoek professionele hulp.”
Ze benadrukt dat mensen met BIID vaak extreme dingen doen om een lichamelijke beperking te creëren. “Sommigen laten een trein over hun benen rijden, gooien zichzelf van een klif, of bevriezen ledematen. Het is een serieuze aandoening die hulp vereist.”
“Het maakt niet uit hoe ik blind ben geworden”
Shuping wil nu bewustzijn creëren over BIID en zich inzetten voor meer begrip en hulp voor mensen die met dezelfde gevoelens worstelen. Ze volgt een opleiding in het onderwijs en wil andere blinden helpen om onafhankelijk te leven.
“Ik begrijp dat mensen boos zijn of het raar vinden,” zegt ze. “Maar voor mij maakt het niet uit hoe ik blind ben geworden. Ik voel me eindelijk compleet.”
Of de wereld haar keuze ooit volledig zal begrijpen, is de vraag. Maar één ding is zeker: voor Jewel Shuping was het verlies van haar zicht niet het einde, maar juist het begin van haar echte leven.