Op oudejaarsavond verloor cabaretier Youp van ’t Hek zijn trouwe, inmiddels 13 jaar oude dieselauto door een brand die het gevolg was van vandalisme. In zijn NRC-column vertelt Youp met de nodige humor over het incident, waarbij niet alleen zijn auto maar ook de hulpverleners ernstig werden getroffen door het geweld van dronken jongeren.
Auto gecremeerd door straalbezopen jeugd
Youp had zijn auto, met 450.000 kilometer op de teller, geparkeerd in het centrum van Culemborg. De cabaretier noemt het met een vleugje sarcasme een “feestelijke crematie” door de lokale jeugd, die het voertuig in brand stak. “Zelf ben ik op oudejaarsavond mijn binnenkort verboden dieseltje kwijtgeraakt,” schrijft hij. Gelukkig had hij, ondanks de leeftijd van de auto, een allrisk-verzekering. “Volgende week krijg ik de dagwaarde keurig op mijn rekening,” voegt hij er nuchter aan toe.
De brandweer werd ingeschakeld om de brand te blussen, maar werd geconfronteerd met heftige tegenwerking van de feestvierders. “Stoeptegels, cobra’s, bloembakken en lawinepijlen gingen hun kant op,” beschrijft Youp. De hulpverleners moesten onder zware omstandigheden hun werk doen.
Een poging tot blussen onmogelijk gemaakt
Volgens Youp was diesel geen ideale brandstof voor een spectaculaire vuurzee, maar de jongeren wisten daar creatief mee om te gaan. Ze maakten het de brandweer bijna onmogelijk om de brand effectief te blussen. “De feestende meute heeft de brandweer het blussen zeer professioneel onmogelijk gemaakt,” aldus de cabaretier.
De situatie escaleerde verder toen hulpverleners door de menigte werden aangevallen. Naast de brandweer kregen ook ambulancepersoneel en politieagenten het zwaar te verduren. Youp beschrijft hoe stoeptegels en vuurwerk doelbewust naar hen werden gegooid. “Alles was raak. En goed raak ook,” schrijft hij cynisch.
Hulpverleners aangevallen
Meerdere brandweerlieden raakten gewond door het geweld. Voor hen werden ziekenwagens opgeroepen, maar ook die werden bekogeld. Het ambulancepersoneel kon hun werk niet veilig uitvoeren en werd zelfs fysiek belaagd. Youp beschrijft hoe een van de hulpverleners op de koude klinkers belandde. “Eentje was er lekker bij gaan liggen. Eigen schuld. Hadden ze maar geen ambulancebroeder moeten worden,” merkt hij op met een bittere ondertoon.
De schaduwkant van oudejaarsavond
Het incident is een pijnlijk voorbeeld van de problemen rond oud en nieuw, waarbij hulpverleners steeds vaker het doelwit worden van geweld. Voor Youp zelf is de schade te overzien, dankzij zijn verzekering, maar het verhaal benadrukt de ernst van de situatie. Hij sluit zijn relaas met een kritische blik op het gedrag van de jongeren en de impact die hun acties hebben op de samenleving.
Een sarcastische reflectie
Met zijn kenmerkende stijl weet Youp van ’t Hek humor en kritiek te combineren in een verhaal dat zowel schokkend als ironisch is. Hoewel de cabaretier zijn verlies nuchter lijkt te accepteren, schetst zijn relaas een schrijnend beeld van de chaos en het geweld waar hulpverleners mee te maken hebben. Het incident roept vragen op over hoe dergelijke excessen in de toekomst kunnen worden voorkomen.