Hoe krijg je een triggervinger?
Een triggervinger ontstaat als de peesschede of de pees geïrriteerd raakt, maar waarom dit gebeurt is vaak onduidelijk. Door de irritatie kan de peesschede dikker worden of kan de pees zelf verdikken, waardoor er minder ruimte is voor de pees om te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de pees moeite heeft om door het tunneltje te glijden.
Wie heeft er meer kans op?
Eigenlijk kan iedereen een triggervinger krijgen, maar sommige mensen lopen meer risico. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, en het komt meer voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar oud. Ook als je diabetes, reumatoïde artritis, een trage schildklier of jicht hebt, loop je meer risico. Veel dezelfde bewegingen maken met je vingers, zoals typen of een muziekinstrument bespelen, kan ook de kans op een triggervinger vergroten.
Behandeling van een triggervinger
Als je een triggervinger hebt, kun je zelf weinig doen behalve rust nemen en hopen dat het overgaat. Pijnstillers kunnen helpen om de pijn te verminderen. Bij ongeveer een derde van de mensen gaat een triggervinger vanzelf weer over. Als dit niet gebeurt, kan een injectie met een ontstekingsremmer soms helpen. Deze injectie kan de ontsteking verminderen, waardoor de klachten afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Dit werkt bij ongeveer 60% van de mensen met een triggervinger.
Operatie als laatste oplossing
Wanneer een injectie niet helpt, kan een operatie de volgende stap zijn. Tijdens deze operatie maakt de dokter een kleine snede in de handpalm bij de aangedane vinger. Ze snijden dan een stukje van de peesschede open om meer ruimte te maken voor de pees. Na zo’n operatie komen de klachten bij slechts een klein deel van de patiënten terug, terwijl de meeste mensen nauwelijks of geen last meer hebben.
Heb jij ervaring met triggervinger? Deel jouw ervaring met ons – en onze lezers – door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!
Bron: Margriet