Tijgerslakken gebruiken tegen slakkenplaag: helpt het echt?

Ze werden beschouwd als DE jagers van slakken. Helaas maakt de tijgerslak zijn roofzuchtige naam niet waar. Anders dan gedacht, jaagt hij niet op slakken, maar verkiest hij groenvoer.

Elke (hobby)tuinier kent het: je steekt veel energie in het kweken van je groenten en fruit, je verheugt je op de eerste tere scheuten en hun groei, en plots komen de slijmerige bezoekers je bed in en knagen alles tot op de grond af. Slakken zijn ongewenste gasten in fruit- en groentebedden omdat ze in korte tijd veel werk kunnen vernietigen. Een aangevreten aardbei wil niemand meer eten, en ook half uitgeholde koolkoppen eindigen zelden op tafel.

Er zijn talloze tips en trucs om slakken uit je tuin te weren. De tijgerslak wordt vaak aangeprezen als de wonderwapen tegen slakken. Deze 10 tot 20 cm lange, elegant gestreepte slak zou bij voorkeur jacht maken op vraatzuchtige slakken en zo dienen als natuurlijke bewaker van je planten.

Maar klopt dit wel? Helaas blijkt het dieet van de tijgerslak voornamelijk vegetarisch te zijn. Hij houdt van schimmels, algen, dode plantendelen en af en toe aas. Groene plantendelen, zoals die in bedden voorkomen, laten hem koud.

Hoewel je hem soms kunt betrappen op het eten van jonge slakken en slakkeneieren, gebeurt dit zo zelden dat het geen invloed heeft op een slakkenplaag in je tuin. De tijgerslak zelf komt slechts in kleine aantallen voor en plant zich langzamer voort dan andere slakkensoorten. Dit betekent dat hij geen effectieve oplossing biedt tegen een slakkenplaag.

Waarom is de tijgerslak dan toch nuttig? Ondanks dat hij geen actieve jager is op andere slakken en geen effectieve bewaker van je groente- en fruitbedden, moet je hem niet uit je tuin verwijderen. Grote tijgerslakken gedragen zich territoriaal en bijten andere naaktslakken die hun territorium betreden.

Dit kan helpen om vervelende naaktslakken in toom te houden. Het is echter zeldzaam om een tijgerslak overdag te zien omdat ze nachtactief zijn. Als je er toch een ziet, geniet dan van zijn elegante verschijning en verwijder hem niet. Hij zal je groenten en fruit met rust laten en kan misschien zelfs een keer trek krijgen in een naaktslak.

Hoe kun je slakken anders nog bestrijden? Naast de tijgerslak zijn er diverse methoden om je tuin te beschermen. Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van kopertape rondom je plantenbakken of verhoogde bedden. Wanneer slakken in contact komen met koper, krijgen ze een kleine elektrische schok die hen ontmoedigt om verder te kruipen.

Diatomeeënaarde is een ander effectief middel. Dit natuurlijke poeder, gemaakt van de gefossiliseerde resten van microscopische waterorganismen, heeft scherpe randen die de zachte lichamen van slakken beschadigen. Door een barrière van diatomeeënaarde rondom je planten te strooien, creëer je een ondoordringbare grens voor slakken.

Natuurlijke vijanden van slakken, zoals egels, kunnen ook helpen om de slakkenpopulatie in toom te houden. Maak je tuin aantrekkelijk voor egels door schuilplaatsen te bieden, zoals een stapel bladeren of een egelhuisje. Egels voeden zich graag met slakken en andere tuinplagen, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op je tuin.

Biologische slakkenkorrels zijn een andere optie voor diegenen die chemische bestrijdingsmiddelen willen vermijden. Deze korrels bevatten ijzerfosfaat, een stof die slakken aantrekt en dodelijk is voor hen, maar onschadelijk voor andere dieren.

Voor tuiniers die de voorkeur geven aan natuurlijke remedies, kunnen knoflook, lijnolie, zwarte komijnolie of kokosolie effectieve afschrikmiddelen zijn. Kokosolie bevat bijvoorbeeld laurinezuur, dat een afstotende werking heeft op slakken. Door de vacht van je hond in te wrijven met een walnootgrote hoeveelheid kokosolie of die van je kat met een erwtgrote hoeveelheid, kun je ze beschermen tegen slakkenbeten.

Een andere veelgebruikte truc is het plaatsen van voedsellokkers zoals gesneden komkommer of geweekt witbrood in de tuin. Slakken proberen altijd de makkelijkste manier te vinden om voedsel te bemachtigen. Als voedsel op een bord wordt aangeboden, zullen ze daar naartoe gaan in plaats van verder te kruipen naar je groentebedden. Dit kan een effectieve manier zijn om slakken af te leiden van je kostbare planten.

Het is ook belangrijk om je tuin goed te onderhouden om slakken te ontmoedigen. Houd je tuin schoon en verwijder regelmatig bladeren en ander tuinafval waar slakken zich onder kunnen verstoppen. Zorg ervoor dat je planten goed verspreid zijn en vermijd dichtbegroeide gebieden waar slakken zich gemakkelijk kunnen verbergen.

Regelmatige controle van je tuin op slakken kan ook helpen om een plaag te voorkomen. Inspecteer je planten regelmatig, vooral tijdens vochtige periodes wanneer slakken het meest actief zijn. Door slakken vroegtijdig te verwijderen, kun je voorkomen dat ze zich voortplanten en een plaag veroorzaken.

Heb je problemen met slakken in je tuin? Deel je ervaringen en oplossingen in de reacties. Of je nu kiest voor tijgerslakken, kopertape, diatomeeënaarde, natuurlijke vijanden zoals egels of biologische bestrijdingsmiddelen, er zijn tal van manieren om je tuin te beschermen tegen deze vervelende indringers. Door verschillende methoden te combineren, kun je een slakvrije en gezonde tuin onderhouden.

Met deze tips en trucs kun je effectief je groentebedden beschermen tegen slakken en ervoor zorgen dat je planten gezond en sterk blijven. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, het bestrijden van slakken hoeft geen grote uitdaging te zijn. Door slimme en humane methoden te gebruiken, kun je je tuin in topconditie houden en genieten van een rijke oogst.



Ook interessant:

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Artsen waarschuwen: deze zithouding kan schadelijk zijn voor kinderen

De zithouding van kinderen is iets waar ouders en verzorgers vaak niet direct bij stilstaan....

Lees meer

Onderzoekers waarschuwen: Gebruik géén zwart keukengerei!

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-8 w-8 items-center...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.