Volgens een onderzoek die uitgevoerd is door microbioloog Markus Egert, zitten er op een keukenspons ongeveer 350 soorten bacteriën die je heel erg ziek kunnen maken. Het is een verontrustende openbaring, vooral gezien het feit dat wij de keukenspons gebruiken om ons keukengerei schoon te maken, niet om ze te vervuilen. Er is nog een ander punt aan het onderzoek van Dr. Egert die je twee keer laat nadenken over het schoonmaken van je keukenspons. Van de 14 huizen die hij onderzocht, bevatte elke spons bacteriën en sommige bevatte zelf de ziekmakende E.Coli, Moraxella en Salmonella bacteriën. Hieronder ontdek je hoe jij volgens microbioloog Markus Egert het beste jouw keukenspons kunt schoonmaken.
Wanneer het aankomt op het schoonmaken van keukensponzen, spoelen de meeste mensen deze enkel af met water – een methode die zeer zeker niet voldoende is om schadelijke bacteriën die mogelijk in de spons verblijven te verwijderen. Het EMSL analytisch testlaboratorium gebruikt onderstaande methode om de keukensponzen te reinigen. Deze methode doodt 99,9% van de drie gevaarlijke bacteriestammen die het meest op keukensponzen worden gevonden.
– Neem een emmer en gooi 3/4 kopje bleekmiddel in een liter water
– Gooi je bevuilde spons erin
– Laat het 5 minuten zitten
– Verwijder de spons en spoel grondig
Het EMSL analytisch testlaboratorium testte ook drie andere veel gebruikte reinigingsmethoden voor de keukenspons. Dit zijn de resultaten:
1. Magnetron reinigingsmethode:
Plaats een verzadigde spons een minuut in de magnetron. Het lab ontdekte dat deze methode ook 99,9% van de ziektekiemen verwijderde. Het enige nadeel is dat de keukenspons verschrikkelijk heet is wanneer het uit de magnetron komt.
2. Vaatwasser reinigingsmethode:
Nog een methode die 99,9% van de ziektekiemen vernietigt. Gooi de keukenspons in de vaatwasser of wasmachine. Was je sponzen regelmatig in de wasmachine op een hete temperatuur of in de vaatwasser. Bacteriën leven en groeien in vochtige, warme omgevingen. Was je keukensponzen, vaat en keukendoeken dus regelmatig op een hete temperatuur en droog deze grondig op de hete stand van je droger.
3. Keukenazijn methode:
Azijn is zeker een veelzijdig hulpmiddel, maar als het gaat om het reinigen van sponzen, is het niet de beste van de drie methoden. Het lab vond dat slechts 99,6% van de bacteriën werd gedood toen de spons gedurende 5 minuten in azijn was gedrenkt. Wanneer moet je dan jouw keukenspons vervangen? Kijk gauw op de volgende pagina om er achter te komen wanneer je dit het beste kunt doen.
Wanneer je de keukenspons vervangen?
In veel gevallen worden keukensponzen bewaard totdat ze er zeer smerig uitzien of stinken, en in sommige gevallen zelfs totdat ze bijna uit elkaar vallen. Veel mensen hanteren een bepaalde tijdsduur waarbij ze de keukensponzen elke drie of vier weken vervangen, en sommige pas na een maand of langer. Een vochtige, stinkende vaatdoek / doek of spons is een sterke indicator dat er gevaarlijke bacteriën in verblijven. Vervang sponzen regelmatig – wacht niet totdat deze bijna uit elkaar vallen voordat je nieuwe aanschaft.