Stop met het te vroeg aan straat zetten van je kliko (kans op hoge boetes)

Bij het weggooien van je afval moet je je aan allerlei regels houden. Je mag het niet te vroeg op straat zetten, je mag je kliko niet te laat binnenhalen en je mag ook geen vuilniszak naast een overvolle container zetten. Doe je dit wel? Dan kun je een fikse boete krijgen.

Boete voor afval verkeerd aanbieden

Het weggooien van afval is in elke gemeente anders geregeld: in sommige gemeenten worden vuilniszakken opgehaald of kliko’s geleegd, terwijl in andere gemeenten je jouw vuilniszakken zelf in een ondergrondse container moet gooien.

In alle gemeenten geldt dat je een boete van 100 euro kunt krijgen als je jouw afval verkeerd aanbiedt. Veel gemeenten werken namelijk met boa’s die afval controleren en verkeerd geplaatste vuilniszakken openen om de inhoud te controleren. Vinden ze hierin bijvoorbeeld een envelop met jouw naam of adres? Dan kun je deze boete verwachten.

Boete als je afval te vroeg op straat zet

Veel gemeenten die het afval ophalen, werken met een vaste ophaaldag. Hierbij hanteren ze vaak een vaste plaats waar je jouw container of vuilniszak neer moet zetten en een tijdstip vanaf wanneer dat toegestaan is.

In Eindhoven mogen kliko’s op ophaaldagen bijvoorbeeld niet voor 06.00 uur op straat staan en moeten ze voor 23.00 uur weer binnen zijn. In andere gemeenten, zoals Den Haag en Utrecht, mag je jouw vuilnis de avond voor de ophaaldag al klaarzetten. In Den Haag mag dit vanaf 22.00 uur, in Utrecht vanaf 20.00 uur. Zet je jouw afval eerder klaar? Dan kun je hier een boete voor krijgen.

Boete als je vuilniszakken naast de container zet

Voor ondergrondse afvalcontainers geldt vol is vol. Past jouw vuilniszak er niet meer bij? Breng hem dan naar een andere container of neem hem weer mee terug naar huis. Als je hem naast de volle container zet, riskeer je namelijk een boete.

Boete als je afval niet scheidt

Je afval op de juiste manier aanbieden betekent ook dat je het gescheiden moet aanbieden. Zamelt jouw gemeente restafval, papier, plastic en GFT-afval gescheiden in? Dan kun je een boete krijgen als jij het door elkaar gooit.

Strikte handhaving door de gemeenten

Gemeenten zijn streng in het handhaven van de regels rondom afvalverwerking. Boa’s, of buitengewoon opsporingsambtenaren, controleren regelmatig of bewoners zich aan de regels houden. Zij openen vuilniszakken die op verkeerde tijden of plekken zijn achtergelaten om te zien van wie ze zijn.

De meeste gemeenten hebben een beleid van zero tolerance als het gaat om afval dat op een verkeerde manier wordt aangeboden. Dit betekent dat je snel een boete kunt verwachten als je de regels overtreedt. Deze boetes zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en de omgeving schoon blijft.

Bewustwording en milieu

Het naleven van de afvalregels is niet alleen belangrijk om boetes te vermijden, maar ook voor het milieu. Goed gescheiden afval kan beter gerecycled worden, wat bijdraagt aan een duurzamere samenleving. Gemeenten informeren bewoners vaak over hoe ze hun afval correct kunnen scheiden en aanbieden.

blue plastic bottle on green grass field

Afval scheiden begint bij de bron

Het scheiden van afval begint thuis. Zorg ervoor dat je een aparte bak hebt voor papier, plastic, GFT en restafval. Dit maakt het makkelijker om je afval goed te scheiden en te zorgen dat het op de juiste manier wordt verwerkt.

Het is ook handig om op de hoogte te zijn van de inzameldagen in jouw gemeente. Dit voorkomt dat je per ongeluk je afval op de verkeerde dag of tijdstip buiten zet en een boete riskeert. De meeste gemeenten verstrekken jaarlijks een afvalkalender die je hierbij kan helpen.

Verantwoordelijkheid van de bewoners

Als bewoners zijn we verantwoordelijk voor het correct aanbieden van ons afval. Dit betekent dat we ons moeten houden aan de ophaaldagen en -tijden, en ervoor moeten zorgen dat ons afval goed gescheiden is. Dit draagt niet alleen bij aan een schonere leefomgeving, maar helpt ook bij de recyclingprocessen.

Waarom zijn de regels zo streng?

Strenge afvalregels zijn er om verschillende redenen. Ten eerste helpen ze om de stad of het dorp schoon en leefbaar te houden. Vuilnis dat te vroeg of op verkeerde plekken wordt geplaatst, kan leiden tot overlast, zoals stank, ongedierte en vervuiling.

Daarnaast zorgt goed gescheiden afval ervoor dat meer materialen gerecycled kunnen worden. Dit is beter voor het milieu en helpt om de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat te verminderen. Gemeenten investeren veel in het recyclen van afval en willen dat bewoners hieraan meewerken.

Hoe vermijd je boetes?

Om boetes te vermijden, is het belangrijk om je goed te informeren over de afvalregels in jouw gemeente. Zorg ervoor dat je weet wanneer en hoe je jouw afval moet aanbieden. Houd je aan de inzameldagen en zorg dat je afval goed gescheiden is.

Gebruik eventueel herinneringen of meldingen op je telefoon om ervoor te zorgen dat je je afval op de juiste tijden buiten zet. Dit helpt om te voorkomen dat je per ongeluk de regels overtreedt en een boete krijgt.

Het correct aanbieden van afval is essentieel voor een schone en duurzame leefomgeving. Door je aan de regels te houden, voorkom je niet alleen boetes, maar draag je ook bij aan het milieu. Wees bewust van de ophaaldagen en zorg ervoor dat je je afval goed scheidt en op de juiste manier aanbiedt. Zo helpen we samen om onze gemeenschappen schoon en leefbaar te houden.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.