Onderzoek van de Holloway University of London heeft uitgewezen dat mannen inderdaad zwaarder getroffen kunnen worden door bepaalde ziektes. Dit komt doordat sommige ziektes door de jaren heen zijn geëvolueerd op een manier die mannen harder treft. Bijvoorbeeld ziektes als tuberculose en het papillomavirus hebben een grotere impact op mannen dan op vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen anderhalf keer meer kans hebben om aan tuberculose te overlijden dan vrouwen. Als mannen besmet raken met het papillomavirus, is de kans op het ontwikkelen van kanker vijf keer hoger. Ze lopen ook twee keer zoveel risico op de ziekte van Hodgkin.
Bescherming van vrouwen door virussen
Francisco Úbeda, de leider van het onderzoek, legt uit dat virussen zich zo ontwikkelen dat ze minder schadelijk zijn voor vrouwen. Dit doen ze om overdracht aan kinderen via zwangerschap, geboorte of borstvoeding mogelijk te maken. Het doel is om vrouwen minder ziek te maken dan mannen, om zo de voortplanting en de vrouwelijke bevolking te beschermen. Dit betekent dat de zogenaamde ‘mannengriep’ niet per se komt doordat mannen zich aanstellen. Het heeft ook niets te maken met biologische verschillen of het mannelijke immuunsysteem. Volgens professor Biologische Wetenschappen, Vincent Jansen, was het al bekend dat mannen en vrouwen anders op ziektes reageren. Dit onderzoek bevestigt echter dat virussen zo geëvolueerd zijn dat ze verschillende geslachten anders beïnvloeden.
Hoe zit het met de gewone verkoudheid?
Of dit verschil in impact van ziektes ook geldt voor de gewone verkoudheid is nog onduidelijk. Maar uit het onderzoek blijkt wel dat mannen inderdaad meer last kunnen hebben van bepaalde ziektes dan vrouwen. Wat denk jij? Klopt de uitkomst van dit onderzoek of is het klinkklare onzin? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!