Slecht nieuws voor de liefhebbers van contant betalen. ‘Limiet komt er echt aan’

Er komt binnenkort een limiet op contante betalingen in Nederland. Het wordt niet meer toegestaan om bedragen hoger dan 3000 euro met contant geld af te rekenen. Dit voorstel wordt gesteund door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Hoewel er enige discussie was over het exacte limietbedrag, lijkt de grens van 3000 euro nu definitief te worden ingevoerd.

Coalitiepartijen NSC, PVV en BBB wilden de limiet eigenlijk verhogen naar maximaal 10.000 euro. Ze vonden dat 3000 euro te laag was en vrezen dat een strengere limiet negatieve effecten op de economie kan hebben. Dit voorstel kreeg echter onvoldoende steun in de Tweede Kamer om te worden aangenomen.

Met het instellen van een limiet op contante betalingen wil het kabinet witwaspraktijken door criminelen tegengaan. Door een grens te stellen, wordt het moeilijker om grote hoeveelheden geld anoniem te verplaatsen, wat vaak gebeurt bij illegale activiteiten. Momenteel is er geen limiet, waardoor consumenten onbeperkt contant kunnen betalen.

De ministers Eelco Heinen (Financiën) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) verdedigden het voorstel met de limiet van 3000 euro. Zij stelden dat een hoger bedrag Nederland kwetsbaar zou maken voor criminele activiteiten. Als de limiet te hoog wordt, zou Nederland namelijk soepelere regels hebben dan landen zoals België en Frankrijk. Dit zou criminelen kunnen aantrekken, omdat zij makkelijker grote bedragen kunnen witwassen.

De VVD, de partij van beide ministers, is een sterke voorstander van de strenge limiet. Volgens hen is het cruciaal om de strijd tegen witwassen op nationaal niveau op te voeren en Nederland niet aantrekkelijk te maken voor criminele netwerken. De VVD waarschuwt dat een versoepeling van de limiet juist meer problemen zou creëren.

Eerder liet De Nederlandsche Bank (DNB) weten gedeeltelijk achter de limiet te staan. DNB benadrukte dat contant geld belangrijk is in een toegankelijk betalingsverkeer, omdat het voor veel mensen handig en noodzakelijk is. Tegelijkertijd ziet de bank ook de noodzaak om economische criminaliteit te voorkomen, wat de invoering van een limiet op contante betalingen rechtvaardigt.

Tijdens de stemming in de Tweede Kamer kregen de partijen die een hoger limietbedrag van 10.000 euro wilden, alleen steun van DENK, SGP, JA21 en FVD. Dat was echter niet genoeg om een meerderheid te behalen. NSC stemde uiteindelijk wel in met het oorspronkelijke wetsvoorstel, terwijl de PVV en BBB tegen bleven.

De invoering van deze nieuwe limiet markeert een belangrijke stap in het aanpakken van financieel-economische criminaliteit. De meeste partijen in de Kamer zien de noodzaak van strenge maatregelen om de geldstromen van criminelen te beperken. De limiet van 3000 euro zal dan ook naar verwachting snel worden ingevoerd.

Bron 



Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.