Slecht nieuws: gemeentelijke belastingen gaan omhoog, zoveel ga jij betalen

De gemeentelijke belastingen en heffingen gaan in 2025 flink omhoog. Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis stijgen ze gemiddeld met 4,8 procent. Voor huiseigenaren betekent dit dat je ongeveer 45 euro meer betaalt dan in 2024. Maar welke belastingen stijgen precies, en waar gaat jouw geld naartoe?

Grote verschillen tussen gemeenten

Gemiddeld betalen huiseigenaren volgend jaar 995 euro aan gemeentelijke belastingen en heffingen, 45 euro meer dan in 2024. De stijging verschilt echter sterk per gemeente. In sommige plaatsen, zoals Reusel-De Mierden, Barendrecht, Overbetuwe, Hillegom, Rijssen-Holten en Druten, lopen de woonlasten op met 10 tot 17 procent. Dit kan betekenen dat je daar tussen de 70 en 180 euro extra betaalt.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belasting wordt gebruikt voor zaken zoals het onderhoud van wegen, straatverlichting, onderwijs en cultuur. De OZB is de grootste kostenpost binnen de gemeentelijke woonlasten en stijgt in 2025 gemiddeld met 5,1 procent. Dit betekent dat je gemiddeld 391,39 euro aan OZB betaalt.

Toch verschillen de tarieven per gemeente flink. Zo stijgt de OZB in de gemeente Renkum met maar liefst 39 procent. Ook in Albrandswaard, Schiermonnikoog en Ridderkerk ligt de stijging boven de 15 procent. Gelukkig zijn er ook gemeenten waar de OZB juist daalt. In twaalf gemeenten, waaronder Boekel (-1 procent), Borsele (-4,5 procent) en Dongen (-4,8 procent), betalen huiseigenaren minder OZB.

Afvalstoffenheffing en rioolheffing

Naast de OZB betaal je ook afvalstoffenheffing. Dit bedrag is bedoeld voor het ophalen, afvoeren en verwerken van huishoudelijk afval. Gemeenten mogen deze inkomsten niet voor andere uitgaven gebruiken. In 2025 betaal je hier gemiddeld 351,78 euro voor, een stijging van 5,1 procent. In de gemeente Rhenen stijgt de afvalstoffenheffing het meest, met 30,7 procent, waardoor inwoners daar volgend jaar 430 euro betalen.

Een andere belangrijke heffing is de rioolheffing. Deze wordt gebruikt om afvalwater naar het riool af te voeren en onderhoud te bekostigen. In 2025 betaal je gemiddeld 255,35 euro, wat een stijging van 4 procent is ten opzichte van 2024. De grootste stijging zien we in Overbetuwe, waar de rioolheffing met 38,7 procent stijgt naar 148 euro.

Wat betekent dit voor jou?

De gemeentelijke belastingen stijgen bijna overal, maar hoe hard, hangt af van waar je woont. Het is slim om te controleren hoe jouw gemeente scoort, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige huiseigenaren profiteren van dalende tarieven, maar voor de meeste Nederlanders worden de woonlasten in 2025 duurder.

Bron: Radar



Ook interessant:

Mensen ontdekken nu pas dat Haribo ‘sleuteltje’ eigenlijk iets heel anders is

Voor veel zoetekauwen kwam er deze week een verrassende onthulling aan het licht: wat jarenlang...

Lees meer

23 Jaar na de moord op Fortuyn: Koelbloedige dader joggend gespot in het park (video)

Vandaag markeert een beladen moment in de Nederlandse geschiedenis: het is precies 23 jaar geleden...

Lees meer

Oude beelden van Femke uit MAFS zorgen voor verbazing: ‘Daar is flink aan gesleuteld!’

Married At First Sight (MAFS) blijft het gesprek van de dag in Nederland, en dit...

Lees meer

Dit absurde bedrag moet Peter Gillis aan de belastingdienst betalen

Peter Gillis, de flamboyante ondernemer die vooral bekend is van de realityserie Massa is Kassa...

Lees meer

Ingrijpende beslissing door Najib amhali “Genoeg spelletjes gedaan.”

Comedian Najib Amhali heeft woensdagavond onverwacht bekendgemaakt dat hij komend theaterseizoen niet op het podium...

Lees meer

Eerste beelden van Songfestival-repetitie Claude gaan rond op internet

Voor het eerst zijn er bewegende beelden vrijgegeven van de repetities van onze Nederlandse Songfestival-deelnemer...

Lees meer