Slecht nieuws: gemeentelijke belastingen gaan omhoog, zoveel ga jij betalen

De gemeentelijke belastingen en heffingen gaan in 2025 flink omhoog. Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis stijgen ze gemiddeld met 4,8 procent. Voor huiseigenaren betekent dit dat je ongeveer 45 euro meer betaalt dan in 2024. Maar welke belastingen stijgen precies, en waar gaat jouw geld naartoe?

Grote verschillen tussen gemeenten

Gemiddeld betalen huiseigenaren volgend jaar 995 euro aan gemeentelijke belastingen en heffingen, 45 euro meer dan in 2024. De stijging verschilt echter sterk per gemeente. In sommige plaatsen, zoals Reusel-De Mierden, Barendrecht, Overbetuwe, Hillegom, Rijssen-Holten en Druten, lopen de woonlasten op met 10 tot 17 procent. Dit kan betekenen dat je daar tussen de 70 en 180 euro extra betaalt.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belasting wordt gebruikt voor zaken zoals het onderhoud van wegen, straatverlichting, onderwijs en cultuur. De OZB is de grootste kostenpost binnen de gemeentelijke woonlasten en stijgt in 2025 gemiddeld met 5,1 procent. Dit betekent dat je gemiddeld 391,39 euro aan OZB betaalt.

Toch verschillen de tarieven per gemeente flink. Zo stijgt de OZB in de gemeente Renkum met maar liefst 39 procent. Ook in Albrandswaard, Schiermonnikoog en Ridderkerk ligt de stijging boven de 15 procent. Gelukkig zijn er ook gemeenten waar de OZB juist daalt. In twaalf gemeenten, waaronder Boekel (-1 procent), Borsele (-4,5 procent) en Dongen (-4,8 procent), betalen huiseigenaren minder OZB.

Afvalstoffenheffing en rioolheffing

Naast de OZB betaal je ook afvalstoffenheffing. Dit bedrag is bedoeld voor het ophalen, afvoeren en verwerken van huishoudelijk afval. Gemeenten mogen deze inkomsten niet voor andere uitgaven gebruiken. In 2025 betaal je hier gemiddeld 351,78 euro voor, een stijging van 5,1 procent. In de gemeente Rhenen stijgt de afvalstoffenheffing het meest, met 30,7 procent, waardoor inwoners daar volgend jaar 430 euro betalen.

Een andere belangrijke heffing is de rioolheffing. Deze wordt gebruikt om afvalwater naar het riool af te voeren en onderhoud te bekostigen. In 2025 betaal je gemiddeld 255,35 euro, wat een stijging van 4 procent is ten opzichte van 2024. De grootste stijging zien we in Overbetuwe, waar de rioolheffing met 38,7 procent stijgt naar 148 euro.

Wat betekent dit voor jou?

De gemeentelijke belastingen stijgen bijna overal, maar hoe hard, hangt af van waar je woont. Het is slim om te controleren hoe jouw gemeente scoort, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige huiseigenaren profiteren van dalende tarieven, maar voor de meeste Nederlanders worden de woonlasten in 2025 duurder.

Bron: Radar



Ook interessant:

Als je je hond of kat dit ziet doen, ga dan direct naar de dierenarts!

Als huisdiereigenaar is het belangrijk om alert te zijn op bepaalde gedragingen van je hond...

Lees meer

Kijk uit als je kat een van deze dingen doet, hij probeert je iets te vertellen!

Als kattenliefhebber weet je waarschijnlijk dat je harige vriendje vaak mysterieus en onvoorspelbaar kan zijn....

Lees meer

Kevin (34): ‘Als je geen huis kunt kopen, werk je niet hard genoeg’

Kevin (34) heeft een duidelijke mening over de huizenmarkt en de struggles van veel jonge...

Lees meer

Heb jij zonnepanelen? Dan ga jij in 2025 fors minder besparen!

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Expert: “Dit is de reden waarom je je kind niet meer moet kietelen!”

Kietelen wordt vaak gezien als een speelse manier om contact te maken met anderen, of...

Lees meer

Dit is waarom je broodjes NIET in de oven moet bakken!

Het opwarmen van broodjes is een vast onderdeel van veel ontbijttradities. Hoewel de oven vaak...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.