Ren van der Wal, 23 jaar oud uit Hengelo, heeft na een langdurig proces eindelijk bereikt wat voor hem zo belangrijk is: officieel zichzelf zijn. Dankzij een bijzondere beslissing van de rechtbank in Almelo, en met hulp van zijn vader Roy als advocaat, is Renzo nu officieel Ren. Wat nog belangrijker is, op zijn paspoort staat niet langer een M of V, maar een X. “Het is gelukt, ik voel me nu echt meer mijzelf,” zegt Ren.
Ren identificeert zichzelf als non-binair, wat betekent dat hij zich noch volledig man noch volledig vrouw voelt. “Geen van beide categorieën voelde correct voor mij. Het is zo fijn dat ik nu gewoon mezelf kan zijn. Deze juridische erkenning betekent heel veel voor mij.”
Een zeldzaamheid in Nederland
Ren is een van de weinige Nederlanders met een X in zijn paspoort. Sinds Leonne Zeegers uit Breda in 2018 als eerste een X kreeg en Nanoah Kuipers uit Emmen een jaar later, blijft het aantal mensen met een genderneutrale registratie beperkt. De procedures zijn ingewikkeld en langdurig, en ook voor Ren was het een moeilijke weg.
In Nederland is een gerechtelijke uitspraak nodig om je geslacht in officiële documenten te veranderen naar man of vrouw, en een genderneutraal geslacht is formeel nog niet erkend. De verandering van wetgeving is nog in behandeling; Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) heeft een wetsvoorstel ingediend om het proces te vereenvoudigen.
Ren kon echter niet langer wachten op de politieke ontwikkelingen. “Het was cruciaal voor mij om erkend te worden als non-binair. Ik heb mijn vader gevraagd mij te helpen omdat hij advocaat is en de rechtbank kent. Als het niet zou lukken, zou dat verschrikkelijk zijn.”
Een vader helpt zijn kind
Voor Roy van der Wal was het een unieke situatie om als advocaat op te treden voor zijn eigen kind in de rechtbank. Als strafrechtadvocaat heeft hij Rens worsteling van dichtbij meegemaakt. Hij vertelt dat het geen makkelijke weg was, wat het des te belangrijker maakte om zijn kind te helpen.
“Toen je net geboren werd, gaf ik je naam en geslacht aan bij de gemeente. Nu kon ik als vader en advocaat deze gegevens wijzigen bij de rechtbank. Dat is best bijzonder.”
De rechtbank in Almelo toonde moed met hun progressieve uitspraak. De rechters oordeelden dat Rens belang zo groot was dat ze vooruit wilden lopen op de nieuwe wetgeving. “Niets is zo persoonlijk als genderidentiteit. Een psychologisch rapport is niet nodig, ieder heeft het recht om zelf zijn of haar geslacht te kiezen,” staat in het vonnis.
Philip Tijsma, woordvoerder van het COC, prijst Ren als een echte voorvechter. “Dankzij mensen zoals Ren veranderen wetten. Ren speelt een belangrijke voortrekkersrol.” De uitspraak verwijst ook naar het ‘Regenboogakkoord’, wat de basis vormde voor het regeerakkoord om de geslachtsvermelding aan te passen naar een ‘X’.
Ren hoopt dat de politiek snel handelt, zodat ook zijn vrienden makkelijker hun geslachtsvermelding kunnen aanpassen. “Ik had het geluk mijn vader te kunnen vragen, maar velen hebben die optie niet. Nu kan ik eindelijk mezelf zijn.”
Bron: De Gelderlander