Psychologen: De geboortevolgorde bepaalt hierom de persoonlijkheid van je kind

Als je broers of zussen hebt, heb je je vast wel eens afgevraagd waarom je zo anders bent dan zij – of waarom je ouders jullie zo verschillend behandelen. Hier is een mogelijke verklaring. Psycholoog Dr. Kevin Leman bestudeert sinds 1967 de effecten van de geboortevolgorde op de menselijke persoonlijkheid en heeft zijn bevindingen gedeeld in zijn boek “Geschwisterkonstellationen: Die Familie bestimmt Ihr Leben”. Dr. Leman staat niet alleen in zijn overtuiging: veel psychologen geloven dat de geboortevolgorde een belangrijke invloed heeft op de persoonlijkheid.

De positie als oudste, middelste of jongste kind heeft dus een grote invloed op het karakter van een persoon. Dit komt door de manier waarop je met je broers en zussen opgroeit en hoe je ouders hun kinderen behandelen.

Oudste kinderen groeien op met onervaren ouders en zijn een soort experiment. Het opvoeden van het eerste kind is een proces van leren en falen. Daarentegen genieten eerstgeborenen de volle aandacht van hun ouders, die vaak strenger zijn. Hierdoor worden oudste kinderen vaak perfectionisten.

Als het tweede kind komt, veranderen de ouders hun benadering. Ze hebben nu meer ervaring en weten wat wel en niet werkt. Ze zijn minder streng, en tweede kinderen krijgen minder aandacht omdat de ouders hun tijd en energie over twee kinderen moeten verdelen. Dit leidt er vaak toe dat tweede kinderen gedragingen ontwikkelen waarmee ze anderen willen behagen om erkenning en bevestiging te krijgen. Perfectie is voor hen minder belangrijk dan voor de eerstgeborenen.

2 women in blue and gray sweaters

De volgende karaktereigenschappen worden ook beïnvloed door de geboortevolgorde:

Eerstgeboren kinderen: Zij zijn de “leiders van de clan”. Eerstgeborenen zijn vaak betrouwbaar, gewetensvol, gestructureerd, voorzichtig, controlerend en doelgericht. Ze worden opgevoed als “kleine volwassenen” en moeten veel meer verantwoordelijkheid dragen dan hun jongere broers en zussen.

Middelste kinderen: Zij zijn noch de oudste noch de jongste en voelen zich vaak onbegrepen binnen het gezin. Daarom proberen ze vaak de aandacht op zichzelf te vestigen. Middelste kinderen proberen vaak anderen tevreden te stellen en spelen niet zelden de rol van vredestichter. Ze hebben veel vrienden, maar neigen ook een beetje rebels te zijn.

Laatstgeboren kinderen: De “nesthäkchen” van de familie hebben vaak de meeste vrijheid in vergelijking met hun broers en zussen. De jongste kinderen genieten meestal van een zorgeloos leven, hebben veel plezier en zijn extravert, maar ook manipulatief. Ze krijgen vaker hun zin en zijn vaak egocentrischer en meer gericht op zichzelf.

Hoeveel van deze beschrijvingen herken jij in jezelf? Wees eerlijk! De geboortevolgorde kan dus een aanzienlijke invloed hebben op je persoonlijkheid en de manier waarop je in het leven staat. Het is interessant om te zien hoe deze dynamiek werkt en hoe ouders, door hun ervaringen en opvoedingsmethoden, de ontwikkeling van elk kind kunnen beïnvloeden.Ook interessant:

Net binnen: Zoveel jaar moet Ali B naar de gevangenis

Ali B, de bekende Nederlandse rapper, is door de rechtbank van Haarlem veroordeeld tot twee...

Lees meer

Wat!? Onwijs slecht nieuws voor fans van De Meilandjes

De Meilandjes staan voor een belangrijke beslissing over hun toekomst op televisie. Erica onthult in...

Lees meer

Zien: Drama scheidsrechter Nederland- Engeland krijgt nog een staartje

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0.5 juice:pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-6 w-6...

Lees meer

Deze plant is extreem giftig voor mensen en dieren (waarschuwing)

Vingerhoedskruid, ook wel heksenkruid genoemd, wint aan populariteit in Nederlandse tuinen. Deze plant kan tot...

Lees meer

Kirsten (40): ‘Mijn dertienjarige zoon wil samen slapen met zijn vriendinnetje’

Kirsten (40) heeft een dilemma over de situatie over haar dertienjarige zoon, die graag samen...

Lees meer

Wat!? Dakloze man brengt portemonnee met 2000 euro en krijgt deze ‘beloning’

Geef maar toe: wat zou jij doen als je in zijn schoenen stond? Een dakloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.