Is het echt zo dat eerstgeborenen succesvoller zijn dan hun broers en zussen? Hebben middelste kinderen vaker last van jaloezie? En zijn de jongsten in het gezin echt het minst financieel verantwoordelijk? Volgens onderzoek zijn deze clichés soms waar. Geboortevolgorde kan je persoonlijkheid beïnvloeden. Hieronder leg ik uit hoe de volgorde in het gezin bepaalt wat voor persoon je bent, van de verantwoordelijke oudste tot de vrije geest van de jongste kinderen.
Eerstgeborenen: leiderschap en verantwoordelijkheid
Als oudste kind ben je waarschijnlijk een natuurlijke leider. Je bent verantwoordelijk, gehoorzaam en loyaal. Volgens een studie uit 2003 in het Journal of Personality and Social Psychology, ga je vaker naar de universiteit dan je jongere broers en zussen.
Een onderzoek uit 2017 laat zien dat eerstgeborenen tot 30 procent meer kans hebben op een goedbetaalde managementpositie, zoals CEO. Psycholoog Heather Hagen zegt: “Eerstgeborenen zijn vaak prestatiegericht en verantwoordelijk.
Ze nemen vaak vroeg de leiding over hun jongere broers en zussen.” Dr. Hafeez voegt toe: “Eerstgeborenen worden vaak gezien als betrouwbaar en leiders. Ze zijn meestal prestatiegericht en gewetensvol omdat ze de druk voelen om aan ouderlijke verwachtingen te voldoen.”
Middelste kinderen: vredestichters en teamspelers
Middelste kinderen zijn minder vaak in therapie, scheiden minder en zijn minder neurotisch, volgens de auteurs van The Secret Power of Middle Children. Je bent waarschijnlijk een goede teamspeler, vredelievend en empathisch. Hagen zegt: “Een middelste kind houdt vaak de vrede. Ze zijn flexibel omdat ze zich moeten aanpassen aan wat er in het gezin gebeurt.”
Bekende middelste kinderen zoals Abraham Lincoln, Bill Gates, Madonna en Martin Luther King Jr. bewijzen dat ook zij leiders kunnen zijn. Je bent geduldig, sociaal en goed in compromissen sluiten, wat je een uitstekende onderhandelaar maakt. Maar middelste kinderen hebben soms ook lagere zelfwaardering omdat ze minder aandacht krijgen en minder uniek worden gezien, aldus Katrin Schumann in Psychology Today.
Jongste kinderen: risiconemers en vrije geesten
Volgens een studie uit 1990 van UC Berkeley nemen jongste kinderen vaker risico’s en staan ze open voor nieuwe ervaringen. Dit verklaart hun reputatie als rebels. Jongste kinderen zijn relaxter en makkelijker in de omgang dan hun broers en zussen. Ze krijgen vaak minder discipline maar veel ouderlijke aandacht.
Hierdoor kiezen ze vaker voor een artistieke carrière of een baan in de verkoop. Dr. Hafeez zegt: “Jongste kinderen zijn vaak sociaal, zoeken aandacht en zijn charmant. Ze kunnen rebels zijn en meer risico’s nemen omdat er minder druk is om aan ouderlijke verwachtingen te voldoen.”
Als jongste kind ben je vaak het leven van het feest. Maar jongste kinderen worden vaak als hulpeloos behandeld, soms te lang. Hierdoor zijn jongste kinderen vaak het minst financieel verantwoordelijk. Aan de andere kant, je humor wordt vaak gewaardeerd. Bekende jongste kinderen zoals Tina Fey, Ricky Gervais, Eddie Murphy en Stephen Colbert laten zien dat jongste kinderen vaak grappig zijn.
Bron: PureWow