Oranje-supporter wordt massaal uitgekotst: “Ga je diep schamen man”

Een fan van het Nederlands elftal heeft zaterdag kort voor de EK-wedstrijd tegen Turkije, die om 21.00 uur plaatsvond, de nodige tongen losgemaakt.

De desbetreffende supporter was in het bezit van een kaartje voor het kwartfinaleduel, maar gaf voor de camera van ESPN eerlijk toe het toegangsbewijs voor veel geld te gaan verkopen. Deze actie leidde tot veel verontwaardiging onder voetbalfans.

Nederland stond zaterdagavond in Berlijn tegenover Turkije. De verwachting was dat Turkse supporters massaal aanwezig zouden zijn in het Olympiastadion, waardoor iedere vorm van support voor Oranje welkom zou zijn.

ESPN sprak enkele uren voor de aftrap met een Oranje-fan die in het bezit was van een kaartje voor de wedstrijd, maar toch niet aanwezig zou zijn in het stadion.

“We hebben nog een kaartje over. We gaan hem verkopen. Ik geef er niet zoveel om om in het stadion te kijken. Ik heb liever fans om me heen die allemaal flink juichen,” zei de desbetreffende supporter.


Hij gaf aan zijn wedstrijdkaartje naar eigen zeggen voor circa 500 euro te zullen verkopen. Dat bedrag is een veelvoud van de originele ticketprijs. Desondanks sprak hij van een ‘schappelijke’ prijs. “Even flink cashen, even gratis hierheen. Een gratis weekend,” voegde hij eraan toe.

De video van dit gesprek werd door ESPN gedeeld op X, voorheen bekend als Twitter. Voetbalfans reageerden massaal afkeurend op de beelden. Veel mensen uitten hun ongenoegen over het gedrag van de supporter. De actie werd breed veroordeeld en gezien als onsportief en in strijd met de echte fanbeleving.

De verkoop van kaartjes boven de oorspronkelijke prijs, ook wel bekend als ticket scalping, is een veelbesproken onderwerp binnen de sportwereld. Het zorgt vaak voor verhitte discussies onder fans. Velen vinden het oneerlijk en zien het als misbruik van de passie en toewijding van trouwe supporters. Dit incident heeft de discussie opnieuw aangewakkerd.

Het gedrag van deze specifieke supporter staat in schril contrast met de passie en toewijding van de meeste fans. De meeste supporters zien hun kaartje als een kans om hun team live te ondersteunen en een onvergetelijke ervaring te hebben. Acties zoals deze werpen een schaduw over de sport en het enthousiasme van echte supporters.


De verontwaardiging onder de fans is begrijpelijk. Voor veel mensen is het bijwonen van een wedstrijd meer dan alleen een sportevenement; het is een belevenis, een manier om samen met andere fans hun liefde voor het spel en hun team te vieren. Het verkopen van kaartjes voor exorbitante prijzen draagt bij aan verdeeldheid en frustratie onder fans.

Voetbal is meer dan alleen een spel; het verbindt mensen van verschillende achtergronden en culturen. Dit soort acties ondermijnen de gemeenschapszin en vreugde die het voetbal teweegbrengt. Het zorgt ervoor dat de sport zijn verbindende kracht verliest en dat de focus verschuift van het spel zelf naar commerciële belangen.

Naast de kritiek op de supporter, was er ook discussie over de rol van platforms zoals ESPN en X in het verspreiden van dergelijke verhalen. Sommigen vinden dat door het delen van de video, de aandacht juist wordt gevestigd op negatief gedrag, wat weer anderen kan inspireren om hetzelfde te doen. Anderen zijn van mening dat het belangrijk is om dit soort praktijken aan het licht te brengen om bewustwording te creëren en actie te ondernemen.


Het is duidelijk dat er behoefte is aan strengere regelgeving en handhaving als het gaat om de verkoop van wedstrijdkaartjes. Autoriteiten en sportorganisaties moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat tickets eerlijk worden verdeeld en dat fans niet worden uitgebuit. Er zijn al enkele stappen gezet, maar er is nog veel werk te doen.

Ondanks dit incident blijft de focus voor de meeste supporters op het steunen van hun team en het samen beleven van de sport. De wedstrijd zelf beloofde een spannende confrontatie te worden, met beide teams die streden voor een plek in de halve finale. De passie en toewijding van de echte fans zouden de boventoon moeten voeren.

Vooruitkijkend naar toekomstige wedstrijden, is het belangrijk dat alle betrokkenen – van supporters tot sportorganisaties – werken aan het behouden van de positieve en inclusieve sfeer die voetbal zo bijzonder maakt. Sport moet een bron van vreugde en verbinding zijn, en dat is een boodschap die iedereen ter harte moet nemen.

Met de halve finale in zicht, blijft de hoop dat dergelijke incidenten afnemen en dat fans van alle achtergronden samen kunnen genieten van het spel. Het is deze saamhorigheid en liefde voor het voetbal die uiteindelijk moeten overheersen.

Bron: MSN.nlOok interessant:

Net binnen: Zoveel jaar moet Ali B naar de gevangenis

Ali B, de bekende Nederlandse rapper, is door de rechtbank van Haarlem veroordeeld tot twee...

Lees meer

Wat!? Onwijs slecht nieuws voor fans van De Meilandjes

De Meilandjes staan voor een belangrijke beslissing over hun toekomst op televisie. Erica onthult in...

Lees meer

Zien: Drama scheidsrechter Nederland- Engeland krijgt nog een staartje

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0.5 juice:pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-6 w-6...

Lees meer

Deze plant is extreem giftig voor mensen en dieren (waarschuwing)

Vingerhoedskruid, ook wel heksenkruid genoemd, wint aan populariteit in Nederlandse tuinen. Deze plant kan tot...

Lees meer

Kirsten (40): ‘Mijn dertienjarige zoon wil samen slapen met zijn vriendinnetje’

Kirsten (40) heeft een dilemma over de situatie over haar dertienjarige zoon, die graag samen...

Lees meer

Wat!? Dakloze man brengt portemonnee met 2000 euro en krijgt deze ‘beloning’

Geef maar toe: wat zou jij doen als je in zijn schoenen stond? Een dakloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.