Oplichters maken steeds vaker gebruik van een slimme truc waarbij ze zich voordoen als politieagenten om mensen op te lichten. In 2024 zijn er al 167 mensen aangehouden die verdacht worden van deze praktijken, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 132 arrestaties in heel 2023. Vooral ouderen zijn het doelwit, omdat zij vaak kwetsbaarder zijn voor deze vormen van fraude.
De methode van deze oplichters is verraderlijk simpel. Ze bellen vaak oudere mensen op met de mededeling dat er inbraken zijn gepleegd in hun buurt. Ze doen zich voor als (wijk)agent en bieden aan om waardevolle spullen van het slachtoffer veilig te stellen. Zodra het slachtoffer akkoord gaat, komt de nepagent langs, vaak in een nepuniform en met een valse politiepas. Eenmaal binnen stelen ze kostbare eigendommen.
Het aantal meldingen van deze oplichtingstrucs is de afgelopen maanden fors gestegen. Dit jaar zijn er al zo’n zevenhonderd aangiften gedaan, met name in Den Haag, Oost-Brabant en Oost-Nederland. Alleen in de regio Amsterdam bleef het aantal meldingen gelijk. De politie waarschuwt al langer voor deze praktijken, aangezien het aantal meldingen in korte tijd van 400 naar 3400 is gestegen.
Een belangrijk onderdeel van de truc is dat oplichters vaak persoonlijke informatie hebben over hun slachtoffers, zoals namen en rekeningnummers van familieleden. Dit wekt vertrouwen bij de slachtoffers, waardoor ze eerder geneigd zijn mee te gaan in het verhaal.
Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid, legt uit dat de criminelen hun slachtoffers onder druk zetten om snel te handelen, waardoor mensen minder tijd hebben om na te denken en sneller toegeven.
Veel slachtoffers realiseren zich pas te laat dat ze zijn opgelicht en schamen zich soms voor het feit dat ze in de val zijn getrapt. Van der Velden Walda benadrukt echter dat het belangrijk is om altijd aangifte te doen, zelfs als er geen spullen zijn gestolen. Dit helpt de politie in hun strijd tegen deze “laffe oplichtingspraktijk.”
Het voorkomen van deze oplichtingsmethoden is een gezamenlijke inspanning van politie en burgers. Het is essentieel dat mensen alert blijven en geen vreemden vertrouwen, ook niet als ze zich voordoen als politieagenten.
Voordat iemand binnengelaten wordt, is het raadzaam om altijd te controleren of de persoon echt een agent is door direct contact op te nemen met de politie. Zo kunnen mensen voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze slinkse vorm van oplichting.