Opgepast: Knokkelkoorts in opmars. Wat zijn de symptomen?

Er is momenteel een aanzienlijke stijging in het aantal meldingen van dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts. Waar vorig jaar nog 43 gevallen werden geregistreerd, zijn er nu al 112 meldingen binnengekomen. Deze cijfers zijn afkomstig van de alarmcentrale Eurocross, die wereldwijd medische hulp verleent.

Knokkelkoorts kan leiden tot ernstige symptomen, waaronder heftige hoofdpijn achter de ogen, hoge koorts, braken en hoesten. De eerste keer dat iemand de ziekte oploopt, kunnen de symptomen vaak mild zijn. Echter, bij een tweede of derde infectie kunnen de klachten veel ernstiger zijn. In extreme gevallen kan de ziekte zelfs fataal zijn.

Floriana Luppino, arts bij Eurocross, legt uit dat een klein percentage van de patiënten last kan krijgen van bloedingen. Dit kan variëren van een bloedneus tot hevige menstruatiebloedingen bij vrouwen. Wanneer het aantal bloedplaatjes in het bloed te veel daalt, kan een bloedtransfusie noodzakelijk zijn.

Het denguevirus wordt overgedragen door de beet van een besmette mug, meestal de gelekoortsmug of de Aziatische tijgermug. Deze muggen zijn vooral actief in de vroege ochtend en late namiddag. Ze komen oorspronkelijk voor in tropische en subtropische gebieden zoals Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, en Zuidoost-Azië. De laatste jaren worden ze echter steeds vaker gezien in Zuid-Europa en zelfs al in Nederland.

Volgens De Telegraaf is er een aanzienlijke opmars van dengue in Nederland. Het aantal gevallen is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Het is daarom van groot belang om preventieve maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Luppino adviseert om in gebieden waar dengue heerst een klamboe te gebruiken en een anti-tijgermugcrème te smeren.

Als je knokkelkoorts hebt opgelopen, is het belangrijk om bepaalde medicaties te vermijden. Neem geen ibuprofen of aspirine, omdat deze medicijnen bloedverdunnend kunnen werken en het risico op bloedingen verhogen. Voor mensen die tot risicogroepen behoren, zoals ouderen of zwangere vrouwen, is het raadzaam om een vaccinatie te overwegen als voorzorgsmaatregel.

Om jezelf te beschermen tegen muggenbeten, vooral in gebieden waar dengue voorkomt, is het belangrijk om maatregelen te treffen. Het dragen van lange mouwen en lange broeken kan helpen om de blootgestelde huid te beschermen. Daarnaast zijn muggenwerende middelen met DEET effectief in het afschrikken van muggen.

De toename van het aantal denguegevallen onderstreept de noodzaak van waakzaamheid en preventie. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van de risico’s, kun je jezelf en je gezin beter beschermen tegen deze ernstige ziekte. De betrokkenheid van gezondheidsprofessionals zoals Eurocross is cruciaal voor het monitoren en beheersen van de verspreiding van de ziekte.

Met de stijging van het aantal knokkelkoortsgevallen is het van groot belang dat mensen goed geïnformeerd blijven en actie ondernemen om besmetting te voorkomen. De informatie van experts en de aanbevelingen voor preventie helpen bij het verminderen van het risico op deze potentieel gevaarlijke ziekte. Door alert te zijn op de symptomen en de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, kan de impact van dengue op de gezondheid worden beperkt.

Bron



Ook interessant:

Supertip: Dit is waarom je vandaag nog een schaaltje zout voor je raam moet zetten

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Baba Vanga heeft een angstaanjagende reeks gebeurtenissen voorspeld die zullen leiden tot het ‘einde van de wereld’.

De blinde mysticus Baba Vanga heeft een reeks angstaanjagende voorspellingen gedaan over gebeurtenissen die zouden...

Lees meer

Deze 5 huishoudelijke apparaten slurpen de meeste energie (nr 4 verwacht je niet)

<strong>Zoals het er nu uitziet gaan we een flink dure periode in. De energieprijzen schieten...

Lees meer

Kinderarts waarschuwt: Dit mag je nooit in de broodtrommel van je (klein)kind doen

Bij het zorgvuldig inpakken van de lunchtrommels van je kinderen is het cruciaal om bepaalde...

Lees meer

LET OP: Deze rare ‘klomp’ in je kerstboom is geen dennenappel. De waarheid geeft je kippenvel!

<strong>Heb jij je kerstboom al opstaan? Dan zal het je wel opgevallen zijn dat er...

Lees meer

Opgelet: 3 dingen die je nooit moet klaarmaken in de airfryer (niet doen!)

<strong>De airfryer is een veelzijdig stukje keukenapparatuur. Het is de koning van de keuken en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.