De gasprijs in Europa is vandaag gestegen tot het hoogste niveau in twee jaar. De toenemende kou zorgt voor een hoger energieverbruik, waardoor de gasvoorraden sneller afnemen. Tegelijkertijd dreigt de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten verstoord te raken door mogelijke Amerikaanse importheffingen.
Op de Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs voor gas met levering in maart met bijna vijf procent naar ruim 58 euro per megawattuur. Dit is het hoogste niveau sinds februari 2023. De verwachting is dat de gasprijs nog verder zal stijgen. De komende dagen wordt kouder winterweer voorspeld in Noordwest-Europa, wat de vraag naar gas nog verder zal vergroten.
Uit cijfers van de Europese belangenvereniging voor gasinfrastructuur (GIE) blijkt dat de gasvoorraden in de Europese Unie momenteel voor minder dan de helft gevuld zijn. Dit is het laagste niveau voor deze tijd van het jaar sinds de energiecrisis van 2022. Een jaar geleden waren de voorraden rond deze tijd nog voor 67 procent gevuld. In Nederland zijn de gasopslagen momenteel nog voor ongeveer een derde gevuld. Dit betekent dat Europa de winter met een relatief lage gasvoorraad zal afsluiten, wat de kosten voor het aanvullen van de voorraden voor de volgende winter kan verhogen.
Een andere factor die de gasprijzen onder druk zet, is gepland onderhoud in Noorwegen. Noorwegen is sinds de oorlog in Oekraïne de belangrijkste gasleverancier van Europa en levert ongeveer een derde van het totale gasaanbod. Als het aanbod uit Noorwegen afneemt, kan dit de gasprijs verder opdrijven.
Volgens energiespecialist ICIS zal het gasverbruik deze maand 17 procent hoger liggen dan een jaar geleden. Dit komt door een toegenomen vraag van zowel huishoudens als bedrijven. ICIS verwacht dat tegen het einde van de winter de Europese gasvoorraden nog voor slechts 37 procent gevuld zullen zijn.
Hoewel de gasprijs stijgt, zullen consumenten dit niet meteen in hun portemonnee voelen. Energiebedrijven hanteren vaak langlopende contracten en nemen prijsstijgingen pas op termijn mee in hun tarieven. Toch kan een langdurig hoge gasprijs er uiteindelijk toe leiden dat de energieprijzen voor huishoudens stijgen.
Ondanks de huidige stijging ligt de gasprijs nog altijd ver onder de piekniveaus van augustus 2022. Toen schoot de prijs door de onzekerheid over de gasleveringen uit Rusland omhoog tot meer dan 340 euro per megawattuur. In vergelijking met die periode is de situatie nu stabieler, maar de oplopende prijzen en de afnemende voorraden blijven een zorgpunt voor de energiemarkt.
De komende weken zullen cruciaal zijn voor de gasmarkt. Als de winter langer aanhoudt of strenger wordt dan verwacht, kan de vraag naar gas nog verder toenemen. Tegelijkertijd kan de onzekerheid over de Amerikaanse importheffingen de aanvoer van lng verder bemoeilijken, wat de prijs nog verder kan opdrijven. Ook blijft de afhankelijkheid van Noorwegen een belangrijke factor.
Voor consumenten blijft het belangrijk om energiezuinig om te gaan met gas. Lagere temperaturen zorgen voor een hoger verbruik, maar door bewust om te gaan met verwarming en isolatie kan de impact op de energierekening worden beperkt. Op de lange termijn blijft het belangrijk dat Europa blijft werken aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en blijft investeren in duurzame energiebronnen.
Bron: Metronieuws