Opgelet: We krijgen een wespenplaag! Zo houd je wespen op afstand

Als we de nieuwsberichten moeten geloven gaan we deze zomer last krijgen van een wespenplaag. Heel veel wespen! We zullen dan ook niet de enige zijn die ronduit een hekel hebben aan deze seizoensgebonden ettertjes.

In de eerste instantie omdat ze altijd zo irritant om je heen blijven hangen en ook nog eens venijnig kunnen steken, als ze er daar de kans voor krijgen. Lees snel deze 11 tips tegen wespen om ze op afstand te houden deze zomer.

Je hebt altijd van die mensen die zeggen: “Rustig blijven! Dan doen ze niets”, maar we weten allemaal dat dit klinkklare onzin is.

Het komt ons nog iets te vaak voor dat iemand die roerloos (en met een hartslag van 180) voor zich uit zit te staren, om alsnog te eindigen met een angel in de sodemieter. Dus het is tijd voor een rigoureuzere aanpak!

1: Gebruik een hor of vliegengordijn

Als er eenmaal een wesp door je woonkamer vliegt, dan zit je toch niet helemaal lekker meer! Een hor of vliegengordijn is een effectief ‘middel’ om wespen (en andere insecten) in ieder geval uit huis te houden.

2: Sla een wesp niet dood! 

Hoe verleidelijk het ook is: een wesp kan je beter niet doodmeppen. Een wesp in nood maakt namelijk feromonen aan.

Dit stofje zorgt er weer voor dat er andere, agressieve wespen op de plek des onheils afkomen om hun vriendje in nood te helpen. Kortom: je vermoord er een en krijgt er meerdere, boze wespen voor terug. Niet doen dus!

3: Laat geen eten en drinken staan

Vooral zoete hapjes en drankjes zijn heel aantrekkelijk voor wespen. De theorie is simpel: hoe minder wespen, hoe minder kans er is om gestoken te worden.

Door eten en drinken buiten op tafel te laten staan zal je meerdere wespen in een keer aantrekken.

4: Een zak water

Wist je dat wespen een hekel hebben aan de schittering die je ziet als de zon op een zak met water valt? Je houd wespen dus effectief uit de buurt door een zak water op te hangen waar je wil gaan zitten.

5: Nep wespennest 

Wespen zijn niet alleen bloed irritant, maar ook nog eens onwijs territoriaal. Dit is een nadeel als je een wespennest in de buurt hebt zitten, omdat de beestjes hun koningin met hand en tand zullen verdedigen.

Het voordeel hiervan is dat een wespennest in je tuin makkelijk kan voorkomen door een namaak nest op te hangen. Een koningin ziet dit nest en kiest voor een plekje elders.

6: Wespenval 

Een wespenval werkt simpel: de wespen kunnen er wel invliegen, maar komen er niet meer uit. Door de zoete vloeistof in de val zal je zien dat er binnen een mum van tijd meerdere wespen zijn gevangen.

Het is alleen wel verstandig om een wespenval niet direct naast de plek waar je zit te eten te hangen, omdat er nu eenmaal veel wespen op afkomen. Hang de val op afstand en je hebt nagenoeg geen last meer van deze vliegende barbecue terroristen

7: Sla niet hysterisch om je heen! 

Makkelijker gezegd dan gedaan! Zeker als je als de dood bent voor wespen. Toch zit er zeker wel een kern van waarheid in het ‘rustig blijven’ zoals je waarschijnlijk eerder hebt gehoord.

Er is geen garantie dat je door stil te zitten niet wordt gestoken, maar die kans wordt alleen maar groter als je om je heen gaat slaan.

Een wesp wordt op dit moment namelijk alleen maar agressiever, omdat deze in paniek raakt van je bewegingen. Dus: adem in, adem uit en handjes thuis!

Wespen zijn heel gevoelig voor geur, dus het is geen verrassing dat je ze ook op afstand kan houden met bepaalde luchtjes. Tea tree olie, citronella en kruidnagel zijn luchtjes waar wespen echt een hekel aan hebben. Probeer geen deodorant of haarlak in te zetten om wespen te verjagen. Dit maakt wespen alleen maar agressief.

9: Laat bladluizen zitten

Wespen zijn namelijk gek op bladluis. Heb je veel bladluizen in je tuin dan bestaat er een grote kans dat de wespen de mensen met rust laten en zich tegoed doen aan deze beestjes.

10: Gebruik een insectenlamp 

Al zijn hier de meningen wat over verdeeld. Een insectenlamp gebruik je namelijk vooral in de avonduren, maar wespen zijn dan niet meer zo actief als overdag.

11: Chemische middeltjes 

Heb je een nest in je tuin of merk je dat er wespen bezig zijn om een nest te bouwen? Dan is het tijd voor het grovere werk. Namelijk: chemische bestrijdingsmiddelen. Wespen zijn, in tegenstelling tot bijen, niet beschermd en het middel mag er de wesp dus doden.

Toch is het niet heel verstandig om een actief wespennest zelf te verwijderen. Dit kan je beter laten doen door een erkend bedrijf, omdat deze het nest op een veilige en effectieve manier kunnen weghalen. Zonder dat je zelf gestoken wordt!

Wat doe jij tegen wespen? Deel het met ons in de reacties op onze Facebookpagina! Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.