Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van flesjes en blikjes zijn niet enthousiast over een verhoging van het statiegeld. Volgens hen zal een hoger bedrag consumenten nauwelijks aanmoedigen om hun lege verpakkingen vaker in te leveren. De bedrijven, verenigd in de organisatie Verpact, staan onder druk van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om betere inzamelresultaten te behalen. Het streven is om 90 procent van de flesjes en blikjes terug te halen, maar dat doel is nog niet bereikt.
Inzamelcijfers blijven achter bij de norm
In 2023 werd slechts 71 procent van de kleine flesjes en blikjes ingeleverd. Hoewel Verpact verwacht dat dit percentage in 2024 zal stijgen naar 78 procent, blijft dit nog ver verwijderd van de gestelde norm van 90 procent. Door de achterblijvende resultaten heeft de ILT aangekondigd dat bedrijven dwangsommen riskeren als ze geen actie ondernemen. Ook werd Verpact verplicht een onderzoek te laten uitvoeren naar de effecten van een mogelijke verhoging van het statiegeld.
Onderzoek: beperkte invloed van hoger statiegeld
Het onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau PwC, toont aan dat een verhoging van het statiegeld slechts een minimale impact heeft op het inleverpercentage. Zo zou een verhoging van het statiegeld op kleine flesjes van 15 naar 25 cent het inzamelpercentage slechts met 1 procentpunt verhogen. Bij een drastischere verhoging, zoals 50 cent voor kleine flesjes en 1 euro voor grote flessen, zou het percentage met maximaal 4 procentpunt toenemen.
Volgens Verpact wegen deze minimale verbeteringen niet op tegen de hoge kosten en bijkomende problemen, zoals het risico op opengebroken afvalbakken. De organisatie wijst erop dat voorbeelden uit andere landen aantonen dat het haalbaar is om de 90 procent-doelstelling te bereiken zonder het statiegeld fors te verhogen.
Meer inleverpunten als alternatief
In plaats van een verhoging van het statiegeld, pleit Verpact voor het uitbreiden van het aantal inleverpunten. De ILT heeft al eerder geëist dat er tegen 2027 in totaal 5.400 extra inleverpunten bijkomen, om consumenten beter de mogelijkheid te bieden hun lege verpakkingen in te leveren. Echter, veel winkels staan niet te springen om extra innamepunten te plaatsen, zoals afgelopen zomer bleek.
Verpact benadrukt dat het vergroten van het aantal inleverpunten effectiever is dan het verhogen van het statiegeld. Het zou de toegankelijkheid verbeteren en consumenten motiveren om hun verpakkingen in te leveren zonder extra financiële prikkels.
ILT onderzoekt aanbevelingen
De ILT bestudeert momenteel de rapporten en aanbevelingen van Verpact. Of er maatregelen volgen, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van de inspectie liet weten dat er nog geen definitief besluit is genomen. “We zijn nog bezig met het analyseren van de resultaten,” aldus de woordvoerder.
Toekomst van het statiegeldsysteem
Hoewel de discussie over een verhoging van het statiegeld nog niet is afgerond, blijft het een uitdaging om de inzameldoelen te halen. Het succes van de voorgestelde maatregelen, zoals extra inleverpunten, zal mede bepalend zijn voor de verdere ontwikkelingen binnen het statiegeldsysteem. Ondertussen blijft de druk op bedrijven groot om de inzameldoelen te realiseren en een duurzamere afvalverwerking te garanderen.
Bron: infovandaag