Opgelet! Druk jij regelmatig de snooze-knop in? Dit is waarom je dit beter niet kan doen

Een lange reeks groene blokjes in je wekker-app die ‘s ochtends om de paar minuten afgaan. Herkenbaar? Hoewel het verleidelijk is om eindeloos te snoozen, kan dit vervelende gevolgen hebben voor zowel je omgeving als je gezondheid.

Een paar nachten slecht slapen kan ervoor zorgen dat je je behoorlijk brak voelt. Metro schreef onlangs dat twee nachten weinig slaap je gemiddeld 4,44 jaar ouder kan doen voelen. Ook de manier waarop je wakker wordt, heeft invloed op je dag.

Het lijkt misschien onschuldig om te snoozen, maar dit heeft meer impact dan je zou denken. „Op het moment zelf voelt het fijn om de snoozeknop in te drukken en het opstaan nog even uit te stellen. Maar dit onderbreekt en verstoort de kwaliteit van je slaap”, vertelt neuroloog en slaapgeneeskundige Brandon Peters aan CNN.

In de laatste uren van je slaapcyclus wisselen mensen tussen de een na laatste en laatste fase, de REM-slaap. Deze fase is cruciaal voor de verwerking van het geheugen en het creatieve denken. Snoozen onderbreekt juist deze fase en dat kan invloed hebben op hoe je brein functioneert, legt Peters uit.

De neuroloog raadt aan om slechts één wekker te zetten en dan ook daadwerkelijk op te staan. Maar hoe doe je dat? Peters suggereert om ‘s ochtends vijftien tot dertig minuten zonlicht op te zoeken. Dit is vooral handig voor nachtuilen, omdat het helpt om je biologische klok aan te passen. Een andere strategie is om je wekker zo te plaatsen dat je uit bed moet om deze uit te zetten.

Een andere tip van Peters is om niet naar de tijd te kijken als je midden in de nacht of ‘s ochtends vroeg wakker wordt. Dit voorkomt dat je gaat rekenen hoeveel uur je nog kunt slapen of dat je alvast begint na te denken over de komende dag.

Volgens Peters kun je beter wachten tot het voelt alsof er ongeveer 20 minuten zijn verstreken. Als je dan nog steeds niet slaapt, en het is midden in de nacht, kan lezen helpen om weer in slaap te vallen. Is het al bijna tijd om op te staan, dan kun je het beste gewoon de dag wat eerder beginnen.

Het is belangrijk om een goede slaaproutine te ontwikkelen. Dit helpt niet alleen om je ‘s ochtends fitter te voelen, maar verbetert ook je algehele gezondheid. Regelmatige slaappatronen bevorderen een betere nachtrust en zorgen ervoor dat je de dag met meer energie begint.

Door bewust om te gaan met je slaapgewoonten, kun je de negatieve effecten van snoozen vermijden. Probeer bijvoorbeeld eens te experimenteren met een wekker die je geleidelijk wekt met licht of geluid. Dit kan helpen om op een natuurlijke manier wakker te worden zonder de verleiding om te snoozen.

Het kan ook nuttig zijn om je bedtijd aan te passen, zodat je genoeg slaap krijgt. De meeste volwassenen hebben tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig. Door een consistent schema aan te houden, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren en gemakkelijker opstaan zonder te snoozen.

Ten slotte, als je moeite blijft houden met opstaan, overweeg dan om je ochtendroutine aan te passen. Plan iets waar je naar uitkijkt, zoals een lekkere kop koffie of een ontspannend moment voor jezelf. Dit kan je helpen om gemotiveerd uit bed te komen en de snoozeknop te vermijden.

Blijf je toch worstelen met snoozen, dan kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een slaapcoach of een neuroloog kan je helpen om een persoonlijk plan te ontwikkelen dat je helpt om beter te slapen en frisser wakker te worden.

Bron 

Door deze tips te volgen, kun je de negatieve effecten van snoozen minimaliseren en de dag energiek en productief beginnen. Zorg voor een goede slaaproutine en ontdek wat voor jou het beste werkt om uitgerust en fris aan je dag te beginnen.



Ook interessant:

Ze was vroeger de mooiste vrouw van hollywood. Vandaag op 85-jarige leeftijd is ze onherkenbaar geworden

Ali MacGraw, eens een stralende ster in Hollywood, is tegenwoordig een symbool van innerlijke schoonheid...

Lees meer

NET BINNEN: Shima Kaes klapt uit de school met onthutsende details over Johnny de Mol

Shima Kaes, de ex-verloofde van Johnny de Mol, heeft opnieuw de aandacht getrokken met haar...

Lees meer

Quinty Trustfull vertelt hoe het nu gaat met Loretta Schrijver’s gezondheid

In juli schokte presentatrice Loretta Schrijver velen toen ze onthulde dat ze uitgezaaide kanker heeft....

Lees meer

Alexia’s armbandje veroorzaakt ophef: Volgers spotten bizarre tekst

De prinsessen van Nederland worden zowel bewonderd als bekritiseerd door de bevolking. Vooral Amalia ligt...

Lees meer

Melissa kan geen werk vinden: “Het is niet eerlijk, ik snap het niet!”

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een tattoo heeft. Vroeger was een tattoo iets voor...

Lees meer

Daniël: “Mijn vriendin wil steeds dat hij zich verkleedt als Teletubbie in bed”

Daniël en zijn vriendin bezochten eens een themafeest waar iedereen verkleed moest komen. Daniël had...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.