Opgelet: Dit populaire drankje verhoogt het risico op muggenbeten

Ze dragen ziektes over, voeden zich met ons bloed en beroven ons in de zomer van onze slaap met hun gezoem. Of het nu aan het meer is, op het terras, of – in het meest vervelende geval – in de slaapkamer: niemand houdt van muggen.

Gebeten worden door deze insecten is een van de vervelendste dingen van de warme seizoenen. Toch is er een relatief onbekend feit over muggenbeten dat je misschien zal verrassen. Dit feit zegt namelijk dat je vooral een populair koud drankje moet vermijden als je een muggeloze en ontspannen dag aan het meer wilt doorbrengen.

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van bier het risico op muggenbeten verhoogt. Een klein Japans onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van bier mensen aantrekkelijker maakt voor deze stekende plaaggeesten. In een testgroep van 13 personen werd onderzocht hoe alcohol de zweetproductie en huidtemperatuur beïnvloedde.

De onderzoekers maten deze factoren voor en na het drinken van 350 milliliter bier met 5,5 procent alcohol, oftewel een klein biertje. Hieruit bleek dat het aantal muggen dat op de vrijwilligers landde toenam nadat ze het bier hadden gedronken.

Een glas bier in de zon.
Er zijn echter twee kanttekeningen: dit was slechts een klein onderzoek en geen representatieve studie. Bovendien merkten de Japanse onderzoekers op dat het niet duidelijk is of de verhoogde aantrekking van muggen nu echt door de alcohol kwam of door de toegenomen zweetproductie en lichaamstemperatuur van de proefpersonen. Bij alcoholgebruik stijgt namelijk onze lichaamstemperatuur en zweten we meer.

Desondanks concludeerden de wetenschappers dat wie op veilig wil spelen, het risico van bier drinken beter kan vermijden.

clear drinking glass with beer

Toch blijft de vraag: waarom worden sommige mensen vaker door muggen gebeten dan anderen? Het hangt af van de geur van onze huid. Iedereen ruikt anders en muggen hebben een bijzonder fijn reukvermogen. Stoffen zoals melkzuur, ammoniak en vetzuren in ons zweet geven muggen een signaal of ons bloed aantrekkelijk is.

Tegen deze geur kun je weinig doen. Douchen verbergt onze natuurlijke geur slechts tijdelijk. Toch kan het helpen om na het sporten snel te douchen of in het meer af te koelen. Warme huid trekt namelijk eerder muggen aan. Na een buitensportactiviteit is het dus verstandig om je snel af te spoelen.

En als je denkt dat je tot de gelukkigen behoort die zelden worden gestoken: dat je nooit in gezelschap wordt gestoken, betekent niet dat muggen je helemaal vermijden. Als er veel mensen om je heen zijn met aantrekkelijkere huidgeuren, kiezen muggen eerder voor hen. Maar ben je alleen, dan zullen ze ook jou niet overslaan.

Muggen kiezen hun slachtoffers op basis van een combinatie van factoren. Naast geur en temperatuur speelt ook kooldioxide een rol, wat we uitademen. Hoe meer kooldioxide je produceert, bijvoorbeeld door inspanning, hoe aantrekkelijker je voor muggen bent. Dit verklaart waarom je na sporten of een warme dag meer muggen aantrekt.

Naast bier zijn er ook andere factoren die je aantrekkelijker kunnen maken voor muggen. Het dragen van donkere kleding, het gebruik van parfums en het hebben van een hoge stofwisseling kunnen allemaal bijdragen aan een verhoogde kans op muggenbeten. Dit betekent dat het aanpassen van je gedrag en gewoonten kan helpen om muggen op afstand te houden.

Er zijn ook verschillende manieren om muggen te bestrijden en hun beten te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld insectenwerende middelen zoals DEET, draag lange mouwen en broeken, en zorg voor muggennetten in je slaapkamer. Planten zoals citroengras en lavendel kunnen ook helpen om muggen af te schrikken. Deze planten bevatten natuurlijke oliën die muggen niet prettig vinden.

Daarnaast kun je proberen om je omgeving minder aantrekkelijk te maken voor muggen. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de buurt is, want dit is een broedplaats voor muggen. Leeg emmers, bloempotten en andere containers waarin water zich kan verzamelen. Het installeren van ventilatoren kan ook helpen, omdat muggen niet goed kunnen vliegen in sterke luchtstromen.

Muggen hebben een belangrijk ecologisch nut, ondanks hun vervelende gedrag. Ze dienen als voedsel voor veel dieren, zoals vogels, vleermuizen en vissen. Hun larven helpen ook bij het afbreken van organisch materiaal in waterlichamen, wat bijdraagt aan het ecosysteem. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden in het beheersen van hun populatie zonder het ecosysteem te verstoren.

Kortom, hoewel muggenbeten vervelend zijn, zijn er tal van strategieën om ze te vermijden en te behandelen. Door bewust te zijn van de factoren die muggen aantrekken, kun je stappen ondernemen om jezelf te beschermen. Van het vermijden van bier tot het gebruik van insectenwerende middelen, er zijn veel manieren om je zomeravonden aangenamer te maken.

Dus de volgende keer dat je naar het meer gaat of een avond op het terras doorbrengt, denk aan deze tips en geniet van een muggeloze, ontspannen tijd. En vergeet niet: als je een bierliefhebber bent, overweeg dan om dit drankje te laten staan om je kansen op een muggeloze ervaring te vergroten.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.