1- Kweekvis
Een visje eten wordt over het algemeen als onwijs gezond beschouwd. Toch is niet iedere soort vis zo gezond als we denken. Gekweekte vis is namelijk kankerverwekkend. Dit komt overigens niet door de vis zelf, maar door de chemicaliën en antibiotica die er worden gebruikt. Probeer dus te kiezen voor natuurlijke vis.
2- Chips
Geloof het of niet, maar je zakje chips kunnen kankerverwekkend zijn. Dit heeft weer te maken met de toegevoegde, kunstmatige smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. In chips zit tevens acrymalide. Dit stofje zit ook in sigaretten. Een alternatief is om zelf je chips te maken. Dit kan je gemakkelijk doen door een aardappel heel dun te snijden en te frituren. Nog beter is het om je chips lekker te laten staan.
3- Light producten
Dubbel he? Je denkt dat deze producten een verantwoorde keuze zijn in tegenstelling tot de normale variant, maar light producten worden meestal gemaakt met aspartaam. Ook suikerarme producten worden veelal ‘verrijkt’ met chemische stofjes om het toch nog lekker te laten smaken.
4- Rood vlees
We willen het heerlijke biefstukje natuurlijk niet teveel afvallen, maar ook dit kan je beter met mate eten. Rood vlees wordt namelijk in direct verband met een hogere kans op darmkanker. Ieks!
5- Plantaardige olie
Dit is weer zo een geval waarbij het product normaal gesproken helemaal zo slecht niet is, maar door middel van de toevoegingen ineens kankerverwekkend wordt gemaakt. Kies voor een gezonde olie, zoals olijfolie bijvoorbeeld.
6- Tomatenpuree
Een lekker, vers tomaatje is natuurlijk hartstikke gezond, maar als het eenmaal in een blik zit dan is dit niet meer het geval. Hoe dit komt? Een blik bevat namelijk BPA. Dit stofje reageert niet goed op het zuurgehalte van de tomaten en maakt het dus kankerverwekkend. Je kan ook zelf tomatenpuree maken. Super lekker en ook nog eens stukken gezonder.
7- Bewerkt vlees
Houd jij van een lekker stukje salami op zijn tijd? Balen, want bewerkt vlees is door de WHO ingeschaald als klasse 1. Dit betekent dat dit de meest kankerverwekkende vleessoorten zijn. Je kan dus wederom beter kiezen voor de niet-bewerkte vleessoorten.
Toegevoegde stoffen
Het is al langer bekend dat de zogenaamde toevoegingen aan bewerkte voedingsmiddel nadelig zijn voor de gezondheid. Helaas is het overgrote deel van wat je in de supermarkt vindt dus ongezond. Fabrikanten maskeren deze stofjes door middel van de zogenaamde E-nummers. Door jezelf goed in te lezen kom je erachter wat veilig te eten is en wat je beter over kan slaan. Het kan in ieder geval geen kwaad om wat bewuster te eten en te zondigen met mate.
Welke gezondheidsfreak moet dit echt vandaag nog weten? Tag deze persoon in de reacties!