Op deze manier maak jij je eigen prachtige lamp met een simpele PET-fles

Er zijn uitvindingen die zo eenvoudig zijn dat ze briljant zijn, en een uitstekend voorbeeld hiervan is het werk van Alfredo Moser. In 2002, te midden van frequente stroomuitvallen in Brazilië, vond hij een ingenieuze oplossing om zijn donkere werkplaats te verlichten. Moser gebruikte plastic flessen gevuld met water en bleekmiddel, die hij door gaten in het dak van zijn huis plaatste. Deze flessen fungeren als krachtige lichtbronnen door zonlicht te versterken en te verspreiden.

De eenvoud van deze uitvinding zit in de basisprincipes van de fysica. Het zonlicht dat op de flessen valt, wordt door het water binnenin versterkt en verspreid, waardoor een heldere verlichting ontstaat die vergelijkbaar is met een 40- tot 60-watt gloeilamp. Het bleekmiddel zorgt ervoor dat het water helder blijft en geen algen ontwikkelt. Deze methode is niet alleen goedkoop, maar ook duurzaam, omdat er geen elektriciteit voor nodig is.

In Brazilië, waar stroomuitvallen veel voorkomen en veel mensen in donkere, slecht geventileerde woningen leven, bleek de Moser-lamp een revolutionaire oplossing. Alfredo installeerde deze lampen aanvankelijk in zijn eigen buurt, waaronder in een supermarkt. Zijn uitvinding kreeg internationale aandacht toen de Filipijnse organisatie MyShelter deze oppikte voor hun duurzame woningen. Hierdoor werden duizenden huizen op de Filipijnen verlicht met deze eenvoudige maar effectieve lampen.

brown and black pendant lamps

Het project “Liter of Light”, opgericht door Illac Angelo Diaz van MyShelter, bracht de Moser-lamp naar andere landen zoals Colombia, Tanzania en India. Deze uitvinding biedt een waardevolle verlichting voor gemeenschappen zonder betrouwbare toegang tot elektriciteit. Het project heeft sindsdien wereldwijd honderdduizenden huishoudens bereikt.

Wat Alfredo’s uitvinding zo opmerkelijk maakt, is dat hij er geen winst mee maakt. Zijn voldoening komt voort uit het verbeteren van het leven van anderen. Alfredo vertelt over een man die genoeg geld bespaarde door de lampen te installeren om zijn pasgeboren zoon van alles te voorzien wat hij nodig had.

In een tijdperk waar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid centraal staan, is de Moser-lamp een zegen. Alfredo Moser heeft met zijn creativiteit en eenvoud een significante impact gemaakt, en zijn uitvinding wordt beschouwd als een voorbeeld van hoe simpele oplossingen enorme veranderingen kunnen brengen. Zijn werk verdient absoluut erkenning en bewondering, misschien zelfs wel een Nobelprijs.

De Moser-lamp blijft een inspirerend voorbeeld van hoe innovatie en eenvoud kunnen samenkomen om wereldwijde problemen aan te pakken. Het verhaal van Alfredo Moser herinnert ons eraan dat een beetje creativiteit en een eenvoudig idee een wereld van verschil kunnen maken.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.