Nieuw ontdekte asteroïde nadert aarde: Inslag kan plaatsvinden in 2032

Een pas ontdekte asteroïde beweegt met hoge snelheid in de richting van de aarde en zou over bijna acht jaar kunnen inslaan. Onderzoekers schatten de kans op impact op 1,3 procent, wat betekent dat de kans 98,7 procent is dat de ruimtesteen onze planeet mist.

Volgens een analyse van NASA zou asteroïde 2024 YR4 de aarde kunnen treffen op 22 december 2032. Dit is op dit moment de enige bekende grote asteroïde met een impactkans van meer dan 1 procent. Mogelijke inslaglocaties omvatten delen van de oostelijke Stille Oceaan, het noorden van Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Azië.

De ruimtesteen heeft een geschatte breedte van 40 tot 90 meter. Bij een impact kan deze een stad compleet verwoesten of, als de inslag in zee plaatsvindt, een tsunami veroorzaken. Hoewel de schade groot kan zijn, is er geen sprake van een zogeheten planet killer zoals de asteroïde die vermoedelijk de dinosauriërs heeft uitgeroeid. Die had naar schatting een doorsnee van 10 tot 15 kilometer.

De asteroïde werd op 27 december 2024 voor het eerst opgemerkt door het door NASA gefinancierde Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) in Chili. Dit systeem monitort ruimtestenen die zich dicht bij de aarde bevinden en mogelijk een inslagrisico vormen.

In het verleden zijn er vaker objecten geweest die aanvankelijk een hoog risico leken te vormen, maar uiteindelijk ongevaarlijk bleken na verdere observaties. NASA benadrukt dat het goed mogelijk is dat verdere metingen uitwijzen dat 2024 YR4 de aarde uiteindelijk niet zal raken.

Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke van de Universiteit Leiden stelt dat een impactkans van 1,3 procent niet te verwaarlozen is. “Als je een op de honderd keer door een bus wordt geraakt, stap je ook niet zomaar de weg op.” Toch benadrukt hij dat een kleine koerswijziging al kan zorgen voor een veilige passage langs de aarde.

De exacte schade van een inslag hangt af van meerdere factoren, zoals de snelheid, samenstelling en inslaghoek van de asteroïde. Een object dat met 20 tot 30 kilometer per seconde inslaat, kan enorme verwoestingen aanrichten, vooral in een dichtbevolkt gebied.

Als de asteroïde in zee terechtkomt, is een tsunami het grootste risico. Een brede waterverplaatsing kan kustgebieden zwaar treffen en veel schade veroorzaken. De kans op een directe inslag in een grote stad blijft echter zeer klein.

Icke stelt dat, mocht een impact onvermijdelijk blijken, er voldoende tijd is om maatregelen te nemen. “Enkele maanden van tevoren zal redelijk precies bepaald kunnen worden waar de inslag zal plaatsvinden. Hierdoor kunnen mensen worden geëvacueerd en hoeven er geen levens verloren te gaan.”

Niet alleen NASA houdt de asteroïde nauwlettend in de gaten, ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA monitort de situatie. Astronomen blijven de baan van 2024 YR4 volgen om nauwkeurig te bepalen of er echt gevaar dreigt voor de aarde.

Bron: AD



Ook interessant:

a woman's hands holding a blue nail

Dit wordt het weer tijdens het aankomende Pinksterweekend “Echt Hollands”

Het pinksterweekend staat voor de deur en veel mensen hopen op zonnige dagen voor een...

Lees meer

Vragen rondom zwangerschap ex Michael Van Gerwen zorgen voor commotie: ‘Wie is de vader?’

Dartslegende Michael van Gerwen en zijn vrouw Daphne Govers hebben besloten om een punt te...

Lees meer
Robert ten Brink

Robert ten Brink krijgt de schrik van zijn leven tijdens opnames All You Need Is Love

Tijdens de opnames van het populaire televisieprogramma All You Need Is Love heeft presentator Robert...

Lees meer

Yolanthe Cabau deelt emotionele boodschap: ‘Ernstig ziek’

Yolanthe Cabau laat binnenkort een hele andere kant van zichzelf zien in een nieuwe realityserie...

Lees meer
body of water under cloudy sky during daytime

Weersverwachting komede zomer 2025: extreme hitte op de loer..of valt het mee?

De lente van 2025 stelde niet teleur. Zonovergoten dagen, aangename temperaturen en weinig regen zorgden...

Lees meer

Dit gaat je vakantieplannen flink overhoop gooien: Dit staat ons deze zomer écht te wachten

Het is elk jaar weer de grote vraag zodra juni dichterbij komt: wat voor zomer...

Lees meer