De ziekte van Parkinson komt steeds vaker voor, en niet alleen bij ouderen. In Nederland leven momenteel 63.500 mensen met deze aandoening, en het is een misvatting dat het alleen ouderen treft. Ook mensen in hun dertiger en veertiger jaren kunnen getroffen worden door Parkinson. Maar hoe weet je of je de beginnende symptomen van Parkinson hebt? Neuroloog Lucille Dorresteijn legt uit dat er een groot misverstand bestaat over de eerste tekenen van deze ziekte.
Wat is Parkinson?
Parkinson is een aandoening die ervoor zorgt dat bepaalde hersencellen langzaam afsterven. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van dopamine, een belangrijke neurotransmitter. Het gevolg is een scala aan symptomen, waaronder bewegingsproblemen en cognitieve stoornissen. De naam van de ziekte is afgeleid van James Parkinson, een arts die de aandoening in 1817 voor het eerst beschreef.
Steeds vaker bij jongere mensen
Volgens neuroloog Lucille Dorresteijn van het Medisch Spectrum Twente is er al vanaf het begin een misverstand over welke mensen door Parkinson getroffen kunnen worden. Ze benadrukt dat het niet alleen oudere mannen treft, maar dat zowel mannen als vrouwen op jongere leeftijd Parkinson kunnen ontwikkelen. Opvallend is dat steeds meer jongere mensen worden gediagnosticeerd met de ziekte. Ongeveer tien procent van de patiënten is jonger dan vijftig jaar, en soms zien we zelfs gevallen van Parkinson bij dertigers en veertigers. Ontdek de eerste symptomen op de volgende pagina.