Negeer de signalen van een vervette lever niet! Zo herken je het…

Mensen met leververvetting voelen zich vaak prima, zelfs als hun lever al aan het vervetten is. Dit komt doordat de aandoening meestal geen duidelijke symptomen veroorzaakt in de vroege stadia. Echter, het opgehoopte vet kan langzaam de levercellen beschadigen en ontstekingen veroorzaken, hoewel deze ontstekingen aanvankelijk nauwelijks merkbaar zijn. Tegen de tijd dat niet-alcoholische leververvetting symptomen veroorzaakt, is de aandoening vaak al vergevorderd, en veel levercellen zijn dan al vervangen door stug littekenweefsel. Dit kan uiteindelijk leiden tot levercirrose, waarbij de lever zo ernstig is beschadigd dat het orgaan volledig kan uitvallen als er niet wordt ingegrepen.

De multifunctionele lever

De lever is een buitengewoon veelzijdig orgaan. Het slaat vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten op, en het neutraliseert giftige stoffen zoals alcohol en medicijnen. Daarnaast produceert het galvloeistof, die helpt bij de spijsvertering en opname van vetten en vetoplosbare vitamines. Bovendien speelt de lever een cruciale rol in de energiehuishouding. Vanwege zijn grote reservecapaciteit merken mensen vaak pas laat dat hun lever problemen ondervindt. Gezonde delen van de lever kunnen de functies van beschadigde delen lange tijd overnemen. Dit verklaart waarom leverproblemen vaak pas in een laat stadium worden ontdekt.

De symptomen van leververvetting

Hoewel leververvetting meestal asymptomatisch is in de beginfase, kunnen sommige mensen in een vroeg stadium al last hebben van vermoeidheid of pijn in het rechterbovengedeelte van hun buik. In zeldzame gevallen kan geelzucht een symptoom zijn van leververvetting. Gewoonlijk wordt leververvetting echter bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een echo-onderzoek voor andere buikklachten. In latere stadia kunnen symptomen optreden zoals jeuk, misselijkheid en gewichtsverlies, maar op dat moment zijn de leverproblemen vaak al vergevorderd.

Diagnose van leververvetting

Om te onderzoeken of je leververvetting hebt, kan je huisarts je lever onderzoeken op afwijkingen en bloedonderzoek uitvoeren. De resultaten van het bloedonderzoek kunnen wijzen op leververvetting. Bij een vergrote of gevoelige lever kan de huisarts een leverechografie laten maken. Hierop is duidelijk te zien of er veel vet in de levercellen aanwezig is, wat wijst op leververvetting.

Herstel van een vervette lever

Het goede nieuws is dat de lever een groot vermogen tot herstel heeft. Als je er op tijd bij bent, kan de lever zichzelf repareren en zelfs volledig herstellen. Maar om dit te bereiken, moet je je levensstijl aanpassen, aangezien dit vaak de oorzaak is van leververvetting. Dit betekent dat je vaker moet bewegen, gezonder moet eten, en bij overgewicht probeert af te vallen. Op deze manier kan zelfs een lever met veel littekenweefsel soms herstellen. Belangrijk is dat verdere vetophoping en ontsteking voorkomen worden, evenals het ontstaan van levercirrose. Mis je nog informatie? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!



Ook interessant:

Supertip: Dit is waarom je vandaag nog een schaaltje zout voor je raam moet zetten

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Baba Vanga heeft een angstaanjagende reeks gebeurtenissen voorspeld die zullen leiden tot het ‘einde van de wereld’.

De blinde mysticus Baba Vanga heeft een reeks angstaanjagende voorspellingen gedaan over gebeurtenissen die zouden...

Lees meer

Deze 5 huishoudelijke apparaten slurpen de meeste energie (nr 4 verwacht je niet)

<strong>Zoals het er nu uitziet gaan we een flink dure periode in. De energieprijzen schieten...

Lees meer

Kinderarts waarschuwt: Dit mag je nooit in de broodtrommel van je (klein)kind doen

Bij het zorgvuldig inpakken van de lunchtrommels van je kinderen is het cruciaal om bepaalde...

Lees meer

LET OP: Deze rare ‘klomp’ in je kerstboom is geen dennenappel. De waarheid geeft je kippenvel!

<strong>Heb jij je kerstboom al opstaan? Dan zal het je wel opgevallen zijn dat er...

Lees meer

Opgelet: 3 dingen die je nooit moet klaarmaken in de airfryer (niet doen!)

<strong>De airfryer is een veelzijdig stukje keukenapparatuur. Het is de koning van de keuken en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.