Leververvetting is een aandoening waarbij de lever steeds meer vet opslaat. Dit kan op de lange termijn de normale functies van de lever verstoren. Maar hoe weet je of je last hebt van een vervette lever en is het mogelijk om dit proces om te keren? In dit artikel verkennen we leververvetting, de risicofactoren, en wat je kunt doen om het te voorkomen en behandelen.
Leververvetting: niet alleen door alcohol
Leverproblemen worden vaak geassocieerd met overmatig alcoholgebruik, wat zeker de lever kan beschadigen. Echter, leververvetting kan ook optreden bij mensen die geen overmatige alcohol consumeren maar wel te kampen hebben met overgewicht, inactieve levensstijlen en ongezonde eetgewoonten. In dergelijke gevallen hoopt vet zich op in de buikorganen, waaronder de lever. Bovendien verandert een ongezonde levensstijl de stofwisseling van de lever, wat resulteert in meer vetopslag in de levercellen. Ongeveer 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft naar schatting een vervette lever, zelfs als ze geen of weinig alcohol consumeren. Dit staat bekend als “niet-alcoholische leververvetting”.
Risicofactoren voor leververvetting
Verschillende factoren verhogen het risico op leververvetting. Overgewicht en diabetes type 2 behoren tot de belangrijkste risicofactoren. Het metabool syndroom, ook wel bekend als pre-diabetes, is ook een duidelijke risicofactor. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ongeveer 25 procent van de Nederlandse vrouwen tussen dertig en zeventig jaar last van het metabool syndroom, meestal zonder zich daarvan bewust te zijn. Bovendien neemt het risico op leververvetting toe met de leeftijd. Lees snel verder op de volgende pagina en leer hoe je deze aandoening kan herkennen.