Nee! Slecht nieuws voor de grote liefhebbers van mosselen

Voor de liefhebbers van mosselen kan het de komende tijd een uitdaging worden om een flinke pan mosselen op tafel te zetten. De Zeeuwse mosselkwekers staan voor een moeilijke situatie en kunnen minder mosselen leveren die traditioneel op de bodem van de Oosterschelde leven. Dit heeft alles te maken met de hevige regenval van de afgelopen periode.

Volgens de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur heeft de overvloedige regenval geleid tot een toename van zoetwater in de Oosterschelde. Deze verhoogde zoetwaterinflux heeft een negatief effect op de gezondheid van de mosselen, die van nature gedijen in zoutwateromgevingen. Hierdoor is hun overlevingskans afgenomen.

Daarnaast hebben de Zeeuwse mosselen last van schuimalg, een fenomeen dat de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt. Schuimalg, die zich op het wateroppervlak ophoopt, kan de gezondheid van mosselen aantasten doordat het de zuurstofuitwisseling belemmert en mogelijk giftige stoffen bevat. Mosselen die met schuimalg in aanraking komen, worden zwakker en kunnen uiteindelijk sterven.

Secretaris Addy Risseeuw van de mosselkwekersorganisatie legt uit: “Natuurlijke uitval is voor de mosselkweek een regelmatig terugkerend fenomeen, maar dit jaar worden we geconfronteerd met een aanzienlijk grotere uitval.” Dit betekent dat er minder mosselen beschikbaar zijn om geoogst en verkocht te worden, wat een grote impact heeft op de markt.

Op dit moment is nog niet duidelijk of de verminderde oogst zal leiden tot hogere prijzen voor consumenten. Normaal gesproken zorgt een lager aanbod voor een stijging van de prijzen, maar hoe dit zich in de komende periode zal ontwikkelen, is nog onzeker. De markt zal zich moeten aanpassen aan de verminderde aanvoer van de geliefde Zeeuwse bodemmosselen.

Gelukkig zijn er nog wel andere opties beschikbaar. Mosselen die in netten gekweekt worden, worden niet op dezelfde manier beïnvloed door de veranderingen in het watermilieu. Deze hangcultuurmosselen, die in netten boven de zeebodem groeien, kunnen volgens de producenten normaal worden geoogst en blijven dus beschikbaar voor de mosselliefhebbers.

Ondanks de uitdagingen blijven de mosselkwekers hoopvol en werken ze hard om ervoor te zorgen dat er nog steeds mosselen op de markt zijn. Voor de consumenten is het wellicht een goed moment om de hangcultuurmosselen eens te proberen. Deze zijn net zo smaakvol en bieden een uitstekend alternatief in tijden van schaarste.

Bron 

Heb je je favoriete mosselrecepten of verhalen over mosselen? Deel ze met ons in de reacties  en bezoek onze Facebookpagina voor meer updates en tips!Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.