Mogen winkels contant geld weigeren? Dit is het antwoord!

In Nederland wordt contant geld steeds vaker geweigerd als betaalmiddel. Bij ongeveer 4 procent van de winkels kun je niet meer met cash betalen, en ook op andere plekken zoals parkeerautomaten, apotheken en bioscopen wordt steeds vaker alleen pin geaccepteerd. Maar waarom gebeurt dit? En mogen ondernemers eigenlijk wel contant geld weigeren?

Waarom steeds meer winkels pin-only zijn

Ondernemers kiezen er steeds vaker voor om contante betalingen volledig uit te bannen. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat 4 procent van de winkels een pin-only beleid voert. In andere sectoren ligt dit percentage zelfs nog hoger. Bij parkeerplaatsen is dat 25 procent, bij apotheken 16 procent en bij bioscopen zelfs 27 procent.

Een van de belangrijkste redenen om contant geld te weigeren, is veiligheid. Wanneer er geen contant geld aanwezig is in de kassa, neemt het risico op overvallen en diefstal aanzienlijk af. Ook interne diefstal door personeel wordt hiermee voorkomen.

Daarnaast speelt gemak een grote rol. Ongeveer 16 procent van de ondernemers geeft aan dat hun klanten liever met een pinpas of creditcard betalen. Door alleen elektronische betalingen te accepteren, hoeven winkeliers zich niet meer bezig te houden met het wisselen van geld of het afstorten bij de bank.

Mogen ondernemers contant geld weigeren?

Veel mensen denken dat winkels en bedrijven altijd verplicht zijn om contant geld te accepteren, omdat munten en biljetten een wettig betaalmiddel zijn. Dit is echter niet het geval. De wet schrijft niet voor dat ondernemers contant geld móéten aannemen. Bedrijven mogen zelf bepalen welke betaalmethoden ze accepteren, zolang dit vooraf duidelijk wordt aangegeven.

Winkeliers en andere ondernemers kunnen bijvoorbeeld een bordje bij de ingang of kassa plaatsen waarop staat dat zij alleen pinbetalingen accepteren. Dit geldt niet alleen voor contant geld, maar ook voor andere betaalmiddelen. Zo mogen ondernemers ervoor kiezen om creditcards niet te accepteren of bepaalde biljetten, zoals die van 100, 200 of 500 euro, te weigeren. Kleine muntjes van 1 en 2 cent worden eveneens vaak niet aangenomen.

Contant geld blijft op zijn retour

Hoewel de meeste winkels en bedrijven nog steeds contant geld accepteren, wordt pinnen steeds meer de standaard. Dit komt niet alleen door veiligheidsredenen, maar ook door de voorkeur van consumenten voor snelle en gemakkelijke betaalmethoden.

Ondernemers mogen contant geld weigeren, mits ze dit duidelijk communiceren naar hun klanten. De kans is groot dat het aantal locaties waar alleen met pin betaald kan worden in de toekomst verder zal toenemen. Het is daarom verstandig om altijd een pinpas of mobiele betaalmogelijkheid bij de hand te hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

BRON



Ook interessant:

a woman's hands holding a blue nail

Dit wordt het weer tijdens het aankomende Pinksterweekend “Echt Hollands”

Het pinksterweekend staat voor de deur en veel mensen hopen op zonnige dagen voor een...

Lees meer

Vragen rondom zwangerschap ex Michael Van Gerwen zorgen voor commotie: ‘Wie is de vader?’

Dartslegende Michael van Gerwen en zijn vrouw Daphne Govers hebben besloten om een punt te...

Lees meer
Robert ten Brink

Robert ten Brink krijgt de schrik van zijn leven tijdens opnames All You Need Is Love

Tijdens de opnames van het populaire televisieprogramma All You Need Is Love heeft presentator Robert...

Lees meer

Yolanthe Cabau deelt emotionele boodschap: ‘Ernstig ziek’

Yolanthe Cabau laat binnenkort een hele andere kant van zichzelf zien in een nieuwe realityserie...

Lees meer
body of water under cloudy sky during daytime

Weersverwachting komede zomer 2025: extreme hitte op de loer..of valt het mee?

De lente van 2025 stelde niet teleur. Zonovergoten dagen, aangename temperaturen en weinig regen zorgden...

Lees meer

Dit gaat je vakantieplannen flink overhoop gooien: Dit staat ons deze zomer écht te wachten

Het is elk jaar weer de grote vraag zodra juni dichterbij komt: wat voor zomer...

Lees meer