Huisdieren als gezinsleden
De band die mensen met hun huisdieren hebben, kan erg sterk zijn. Honden en katten worden vaak gezien als volwaardige gezinsleden. “Je brengt heel veel tijd door met je huisdier, en net zoals je voor een kind zorgt, zorg je ook voor je huisdier. Wanneer je huisdier dan overlijdt, kan dat een enorm verlies zijn,” legt Nadieh uit. Er zijn zelfs mensen die meer liefde voelen voor hun huisdier dan voor sommige mensen. Kirsten vertelt dat huisdieren, vooral honden, steeds vaker worden meegenomen op vakantie of naar het werk. Dit laat zien dat de rol van huisdieren in zowel het gezin als de samenleving aan het veranderen is. Dierenartsen besteden tegenwoordig ook meer aandacht aan het afscheidsproces en er worden vaker uitvaarten voor huisdieren georganiseerd.
Wanneer is rouwverlof gepast?
De vraag rijst echter: voor welke dieren zou rouwverlof moeten gelden? Alleen voor honden en katten, of ook voor andere dieren zoals een goudvis? Volgens Kirsten hebben honden en katten een unieke positie binnen het gezin, mede omdat ze vaak deel uitmaken van gezinsactiviteiten zoals vakanties. Maar de mening hierover kan per persoon verschillen, wat de situatie gecompliceerd maakt.
De rol van de werkgever
Uiteindelijk is het aan de werkgever om te besluiten of er verlof wordt gegeven voor het rouwen om een huisdier. “Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan en samen tot goede afspraken te komen. Begrip van de werkgever, die zelf misschien ook een huisdier heeft (gehad), speelt hierbij een grote rol,” zegt Kirsten. Nadieh voegt toe dat mensen zeker de mogelijkheid zouden moeten hebben om verlof te nemen. De samenleving maakt een onderscheid tussen het verlies van een dier en een mens, maar de impact van het verlies kan zo groot zijn dat het je tijdelijk uit balans brengt.
In samenvatting, hoewel de wet geen verlof toestaat voor het overlijden van een huisdier, zien velen hun huisdier als een belangrijk deel van het gezin. Het is aan de werkgever om te beslissen of rouwverlof in zo’n situatie gepast is, waarbij empathie en onderlinge afspraken centraal staan.
Bron: Margriet