We weten allemaal dat het goed is om in de donkere wintermaanden extra vitamine D te slikken. Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en voor je immuunsysteem. Maar is het ook nuttig om in de zomer vitamine D te nemen? Of is de zon dan voldoende?
Hoe krijg je vitamine D?
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoe we vitamine D binnenkrijgen. In tegenstelling tot de meeste vitamines, die we via voedsel binnenkrijgen, krijgen we het grootste deel van onze vitamine D via zonlicht.
“De beste manier om genoeg vitamine D te krijgen, is door direct zonlicht in de zomermaanden (april tot en met september),” legt Georgine Leung uit. “Dit komt doordat de zon in die periode hoog aan de hemel staat, waardoor de UVB-straling onze huid bereikt.”
Zomermaanden
Maar ja, we wonen in Nederland en daar is zonlicht, zelfs in de zomer, niet altijd vanzelfsprekend. Betekent dit dat we het hele jaar door vitamine D supplementen moeten slikken?
Volgens huisarts en dermatoloog dr. Thuvan Amuthalingam is dat niet noodzakelijk. “Ook in de zomer krijgen de meeste mensen genoeg vitamine D binnen. Toch zijn er factoren die hierbij een rol spelen. Mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht nodig om genoeg vitamine D te produceren.
Ook zijn er groepen, zoals ouderen, die weinig buiten komen.” Afhankelijk van je vatbaarheid voor een tekort, kan het nodig zijn om het hele jaar door vitamine D in te nemen.
Kun je te veel vitamine D binnenkrijgen?
Dit roept de vraag op: is het gevaarlijk om te veel vitamine D binnen te krijgen? En dat is een terechte vraag. In tegenstelling tot vitamines A en B is vitamine D een vetoplosbare stof, en geen wateroplosbare. Dit betekent dat ons lichaam het niet gemakkelijk kan afscheiden en bij een hoge inname over een langere periode kan vitamine D giftig zijn.
Gelukkig gebeurt dat niet snel. Je kunt van de zon alleen geen overdosis krijgen, en een overdosis via supplementen is ook zeldzaam. Merk je toch symptomen zoals misselijkheid, overgeven, een zwak gevoel en vaak moeten plassen? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Beter voorkomen dan genezen!