Moet je verkeerd geadresseerde post wel of niet weggooien?

In je brievenbus zit een envelop die niet aan jou is gericht: de brief is verkeerd bezorgd of de geadresseerde woont niet (meer) op jouw adres. Ben je verplicht om post voor een ander door te sturen, of mag je het gewoon weggooien? En: is het strafbaar om de brief te openen?

Wat doe je met post die niet voor jou is bestemd? PostNL vraagt om de brief terug te bezorgen:

Verkeerd bezorgd: Als de postbode een fout maakte, kun je de envelop in een PostNL-brievenbus stoppen of in een postpunt afgeven.
Bestemd voor vorige bewoner: Een brief die op het juiste adres is bezorgd, maar aan iemand anders is gericht (na een verhuizing), kun je ook via een oranje brievenbus of postpunt terugsturen naar PostNL. Trek een streep door het adres en schrijf ‘retour afzender’ erbij. Het nieuwe adres van de geadresseerde op de envelop schrijven heeft weinig zin: de brief keert sowieso terug naar de afzender.

Vriendelijk maar niet verplicht

Volgens PostNL hoef je verkeerd bezorgde post niet zelf op het juiste adres af te leveren. Maar ben je verplicht om de brief naar de brievenbus of postpunt te brengen? De Nederlandse wet geeft daarover geen uitsluitsel, wat betekent dat het doorsturen van post naar de juiste bestemming niet wettelijk verplicht is. Maar het is natuurlijk aardig als je het wel doet.

Is verkeerd bezorgde post openen strafbaar?

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een brief opent die niet voor jou bestemd is. Kan dat problemen opleveren? Strafbaar is het niet, vertelde het Juridisch Loket eerder: ‘Je mag er natuurlijk van uitgaan dat de post die in jouw brievenbus is bezorgd, ook voor jou bestemd is.’

Je mag de informatie uit de brief echter niet zomaar met anderen delen, want dat is in strijd met de privacywetgeving. Het is niet direct strafbaar, maar volgens het Juridisch Loket wel ‘in strijd met wetten rond belediging en smaad, soms met de auteurswet’.

envelope, post office, paper

Wat met ‘dringende’ post?

Ontvang je brieven van overheidsinstanties of nutsbedrijven die voor de vorige bewoners zijn bedoeld? Dan is het niet alleen vriendelijk maar ook verstandig om de brieven retour afzender te sturen. Het feit dat je deze brieven ontvangt, betekent meestal dat jouw adres nog bij de gemeente bekend is als dat van de vorige bewoners.

Het beste kun je ook proberen de ex-bewoners te bereiken en hen van het onveranderde adres op de hoogte brengen. Als je hen niet kunt vinden, kun je de gemeente vragen een adressenonderzoek te starten. Dit onderzoek zal uitwijzen wie allemaal op jouw adres is ingeschreven.

Pakje aan de deur? Let op voor pakketfraude

Voor pakketpost die verkeerd is bezorgd of geadresseerd, geldt hetzelfde als voor brieven. Je kunt het pakje naar een PostNL-punt brengen en retour afzender sturen, maar dat ben je niet verplicht. Het pakje openmaken is eveneens in strijd met de privacywet.

Wat je vooral niet moet doen, is het pakje zomaar meegeven aan iemand die het komt ophalen. Je kunt namelijk met pakketfraude te maken hebben: criminelen bestellen spullen en geven een ander bezorg- en factuuradres op. Met een smoesje (‘per ongeluk verkeerd adres ingevuld’) komen ze het pakje dan ophalen bij hun slachtoffers, waarna de betalingsherinneringen wel bij hen op de mat vallen. De afzender contacteren is meestal de beste optie om na te gaan of je niet wordt opgelicht.

De Nederlandse wet verplicht je niet om verkeerd bezorgde post door te sturen. Het is echter wel een vriendelijke en verstandige daad om dit te doen, vooral als het gaat om belangrijke post. Open nooit post die niet voor jou bestemd is, om problemen met privacywetgeving te voorkomen.

Bij ontvangst van verkeerd bezorgde pakketpost is het essentieel om voorzichtig te zijn. Geef het pakket niet zomaar mee aan iemand die het komt ophalen, zonder eerst de afzender te controleren. Dit helpt je te beschermen tegen mogelijke fraude en zorgt ervoor dat de juiste persoon het pakket ontvangt.

Door aandacht te besteden aan deze richtlijnen, kun je verantwoord omgaan met verkeerd bezorgde post en pakketjes. Dit helpt niet alleen bij het handhaven van privacy, maar voorkomt ook ongemakken voor de oorspronkelijke geadresseerden.Ook interessant:

Net binnen: Zoveel jaar moet Ali B naar de gevangenis

Ali B, de bekende Nederlandse rapper, is door de rechtbank van Haarlem veroordeeld tot twee...

Lees meer

Wat!? Onwijs slecht nieuws voor fans van De Meilandjes

De Meilandjes staan voor een belangrijke beslissing over hun toekomst op televisie. Erica onthult in...

Lees meer

Zien: Drama scheidsrechter Nederland- Engeland krijgt nog een staartje

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0.5 juice:pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-6 w-6...

Lees meer

Deze plant is extreem giftig voor mensen en dieren (waarschuwing)

Vingerhoedskruid, ook wel heksenkruid genoemd, wint aan populariteit in Nederlandse tuinen. Deze plant kan tot...

Lees meer

Kirsten (40): ‘Mijn dertienjarige zoon wil samen slapen met zijn vriendinnetje’

Kirsten (40) heeft een dilemma over de situatie over haar dertienjarige zoon, die graag samen...

Lees meer

Wat!? Dakloze man brengt portemonnee met 2000 euro en krijgt deze ‘beloning’

Geef maar toe: wat zou jij doen als je in zijn schoenen stond? Een dakloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.