Minder pensioen na overlijden partner: ‘Heb er toch zelf voor gespaard?’

Het verliezen van je partner is al verdrietig genoeg, maar het kan nog erger worden als je daardoor minder pensioen ontvangt. Dit overkomt mensen dagelijks, maar hoe kan dit eigenlijk? “Het is toch mijn pensioen en ik heb hier zelf voor betaald?”

Ouderdomspensioen wordt lager

Een maand na het overlijden van haar partner ontvangt Marijke een brief van haar pensioenfonds ABP. In de brief staat dat haar ouderdomspensioen lager wordt. “De aanvulling op uw pensioen stopt, omdat uw AOW veranderde”, staat er. “U kreeg deze aanvulling omdat uw partner een eigen pensioen kreeg.”

De aanvulling waar deze brief naar verwijst, is de ‘aanvulling samenvallende diensttijd’. Deze regeling is in 1995 ingesteld om een fout in de regels van ABP te herstellen. Het pensioenfonds paste voor tweeverdieners een te hoge AOW-korting toe, waardoor hun pensioenopbouw jarenlang te laag was.

Aanvulling samenvallende diensttijd jarenlang onbekend

Bouwde je voor 1995 pensioen op bij ABP en bouwde je partner tegelijkertijd pensioen op bij een ander pensioenfonds? Dan heb je in die tijd te weinig pensioen opgebouwd en word je gecompenseerd met een aanvulling op je ouderdomspensioen. Je ontvangt dit zodra jij en je partner de AOW-leeftijd hebben bereikt.

Maar dit geldt alleen als je deze aanvulling zelf hebt aangevraagd. Lange tijd wisten ABP-klanten niet van het bestaan van deze regeling, totdat Max Meldpunt er in 2020 aandacht aan besteedde. Duizenden mensen hebben naar aanleiding van deze uitzending een aanvraag ingediend, waaronder Marijke, die hierdoor meer pensioen ontving.

Aanvulling vervalt na overlijden partner

Maar na het overlijden van haar partner vervalt deze aanvulling ineens. Ze moet zelfs het bedrag dat ze kreeg in de maand dat haar partner overleed terugbetalen. “Dit vind ik een vreemde kwestie”, zegt Marijke. “Het is toch mijn pensioen?”

We vroegen ABP om uitleg. Een woordvoerder vertelt: “De aanvulling vanwege samenvallende diensttijd vervalt als de partner overlijdt. De partner ontvangt dan geen pensioen meer en er is geen sprake meer van samenval met het pensioen van de partner.”

Het komt erop neer dat je tegelijk met je partner pensioen moet ontvangen. Als je partner overlijdt en geen pensioen meer ontvangt, vervalt je aanvulling samenvallende diensttijd.

Pensioen klopt weer als je partner overlijdt

Een medewerker van ABP legt uit waarom deze regeling vervalt als je partner overlijdt. Ze vertelt dat je niet over je hele loon pensioen opbouwt, omdat je ook AOW krijgt en dus niet je hele pensioen zelf moet sparen.

“Voor het deel dat de AOW moet voorstellen, trekt ABP ‘franchise’ af van je jaarloon. Het probleem dat ABP probeerde op te lossen is dat gehuwden een lager AOW kregen dan alleenstaanden. Terwijl bij de opbouw de franchise uitging van een volledige AOW. Als gehuwden bouwden je dan beide minder pensioen op.”

“Als je vervolgens alleenstaand wordt en een volledig AOW krijgt, klopt de berekening van de franchise weer. En heb je niet meer te weinig pensioen opgebouwd.”

Controleer opnieuw of je recht hebt op aanvulling

Dit betekent niet dat je helemaal geen recht meer hebt op een aanvulling op je ouderdomspensioen. Jij bouwde immers te weinig pensioen op, niet je partner.

“Als je na het overlijden van je partner een nabestaandenpensioen krijgt van het pensioenfonds van je partner, kan er sprake zijn van een nieuwe aanvulling samenvallende diensttijd”, vertelt de woordvoerder van ABP.

Je hebt hier recht op als je voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

  • Jij of je overleden partner bouwde voor 1986 pensioen op bij ABP.
  • Jij of je overleden partner bouwde voor 1986 tegelijkertijd pensioen op.
  • Je hebt de AOW-leeftijd bereikt.

Ook deze aanvulling wordt niet automatisch geregeld. Je moet het zelf opnieuw controleren en aanvragen.

Het verlies van een partner kan onverwachte gevolgen hebben voor je pensioen. Begrijpen hoe en waarom bepaalde aanvullingen vervallen kan helpen om voorbereid te zijn en actie te ondernemen wanneer nodig. Controleer regelmatig je pensioenregeling en zorg dat je op de hoogte bent van mogelijke veranderingen die kunnen optreden bij het overlijden van een partner.

Bron: Radar



Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.