In tijden van hoge energieprijzen is het fijn om te besparen waar je kunt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om minder vaak de droger te gebruiken. Maar als je toch de droger gebruikt, kun je met droogballen je wasgoed sneller, zachter en kreukvrij maken.
Wat zijn droogballen?
Droogballen zijn ongeveer zo groot als tennisballen. Ze zijn er in verschillende materialen en vormen. Zo zijn er varianten van plastic, die vaak nopjes of kleine puntjes hebben. En er zijn ballen van wol of vilt. Het basisprincipe van droogballen is hetzelfde. Als je ze in de droger bij je natte wasgoed stopt, zorgen de ballen ervoor dat:
- De was zachter wordt, omdat de ballen het kreukvorming tegengaan.
- De was minder statisch wordt, waardoor je minder hoeft te strijken.
- Het wasgoed goed verdeeld wordt over de trommel, waardoor het sneller droogt.
Plastic droogballen
Plastic droogballen zijn vaak wat zwaarder dan wol- of vilten ballen. Dit maakt ze beter in staat om het wasgoed goed te verspreiden over de trommel. Een nadeel van plastic droogballen is dat ze meer geluid maken en dat er bij hoge temperaturen chemicaliën vrij kunnen komen.
Wol- of vilten droogballen
Wol- of vilten droogballen zijn stiller dan plastic droogballen. Ze nemen ook vocht op, waardoor ze tijdens het drogen wat van vorm veranderen. Dit versnelt het droogproces. Wol- of vilten droogballen zijn echter minder effectief in het uit elkaar houden van het wasgoed dan plastic droogballen.
Hoeveel droogballen moet je gebruiken?
Hoeveel droogballen je in de droger kunt stoppen, varieert. Over het algemeen wordt aangeraden 3 tot 6 ballen te gebruiken. Ze gaan zo’n 1.000 wasbeurten mee.
Tennisballen als alternatief
Je kunt ook tennisballen in de droger doen. Dit is een goedkoper alternatief voor droogballen. Let er wel op dat je geen nieuwe tennisballen gebruikt, want deze kunnen kleur afgeven. Het beste is om oude tennisballen schoon te maken en te gebruiken.
Hoe gebruik je droogballen?
Droogballen zijn heel eenvoudig te gebruiken. Stop ze gewoon bij je natte wasgoed in de droger. Je kunt ze gebruiken voor alle soorten wasgoed, behalve voor zijde en wol.
Bron: Maxvandaag