Man en vrouw geven meer dan 700.000 euro uit om door het leven te gaan als Barbie & Ken

In een wereld waar schoonheidsidealen constant veranderen en sociale media vol staat met gefilterde perfectie, zijn er mensen die zó ver gaan in hun uiterlijk dat ze er legendarisch door worden. Twee van de bekendste voorbeelden zijn Justin Jedlica en Valeria Lukyanova – beter bekend als de menselijke Ken en Barbie. Maar hun verhaal is meer dan alleen plastische chirurgie. Het gaat over identiteit, zelfexpressie en de prijs van persoonlijke perfectie.

De menselijke Ken: Justin Jedlica

Justin Jedlica heeft zichzelf compleet opnieuw vormgegeven. Met meer dan 700 cosmetische ingrepen en een prijskaartje van ruim 800.000 dollar, veranderde hij zijn uiterlijk van top tot teen. Zijn neus, jukbeenderen, borstspieren, buik en zelfs zijn benen werden aangepast om zijn ideale versie van zichzelf te worden.

Volgens Justin draait het niet om perfectie, maar om creativiteit. Hij zegt: “Mensen denken dat ik op Ken wil lijken, maar voor mij is dit gewoon kunst. Mijn lichaam is mijn canvas.” Wat begon uit onzekerheid over zijn uiterlijk, groeide uit tot een levensproject waar hij trots op is.

De levende Barbiepop: Valeria Lukyanova

Valeria Lukyanova uit Oekraïne trok wereldwijd aandacht vanwege haar extreem popachtige uiterlijk. Met haar grote ogen, smalle neus, blonde haar en haast onrealistisch slanke taille lijkt ze sprekend op een echte Barbiepop.

Valeria zegt dat ze niet per se op Barbie wilde lijken, maar dat ze simpelweg haar eigen idee van schoonheid wilde nastreven. Ze onderging borstenimplantaten, een neuscorrectie, ooglidoperaties en wellicht zelfs een ingreep om haar taille te verkleinen. Ze leeft strikt, eet nauwelijks bewerkt voedsel en gelooft dat haar uiterlijk past bij haar spirituele levensstijl.

Waarom ze het deden

Voor beiden stond de bekende pop slechts symbool voor iets groters. Justin zag zijn transformaties als een vorm van zelfexpressie en controle over zijn lichaam. Valeria wilde zich vrouwelijk, mooi en puur voelen.

Ook faam speelde een rol. Hun unieke uiterlijk leverde hen wereldwijde aandacht op, en ze verschenen in tv-shows zoals My Crazy Obsession. Maar volgens henzelf was dat slechts bijzaak – het ging om trouw zijn aan hun eigen gevoel van identiteit.

De prijs van een droomlichaam

Deze uiterlijke metamorfoses waren allesbehalve goedkoop. Justin spendeerde meer dan acht ton aan operaties, en ook Valeria gaf tienduizenden dollars uit aan haar uiterlijk. Maar het gaat niet alleen om geld: het brengt ook fysieke risico’s met zich mee, zoals complicaties, infecties of littekens na tientallen ingrepen.

Toch vinden beiden het de moeite waard. Ze voelen zich beter, zekerder en meer zichzelf. Voor hen is dit de manier waarop ze zich prettig voelen in hun eigen lijf.

Publieke reacties: bewondering én kritiek

Niet iedereen reageert positief op hun levensstijl. Sommigen vinden het moedig dat ze zichzelf durven te zijn, ongeacht wat de buitenwereld denkt. Anderen zijn kritisch en vinden dat ze onrealistische schoonheidsnormen promoten, vooral richting jongeren die zichzelf al moeilijk kunnen accepteren zoals ze zijn.

Justin en Valeria trekken zich daar weinig van aan. Ze zien zichzelf juist als tegenreactie op de standaardnormen en willen laten zien dat iedereen zijn eigen definitie van schoonheid mag volgen.

Wat we kunnen leren van Barbie en Ken

Of je het nu fascinerend of verontrustend vindt – het verhaal van de echte Barbie en Ken roept vragen op. Hoe ver ga je om jezelf te worden? Wat is schoonheid waard? En hoe belangrijk is het om je uiterlijk af te stemmen op je innerlijk?

Eén ding is zeker: Justin en Valeria hebben bewust gekozen voor een leven buiten de norm. Ze herschreven hun uiterlijk én hun verhaal, precies zoals zij dat wilden. En misschien is dat wel de krachtigste boodschap die ze geven: durf te zijn wie je bent – ongeacht wat anderen daarvan vinden.



Ook interessant:

Drama: Het gaat niet goed met Monique Westenberg

Monique Westenberg heeft een flinke tegenvaller te verwerken na haar recente skivakantie. Ze laat weten...

Lees meer

Jumbo-stickers niet van je raam te krijgen? Dit trucje werkt wél!

Wat begon als een vrolijke spaarsensatie voor kinderen, is voor veel ouders uitgemond in een...

Lees meer

Harold werkt zich kapot, maar zijn buurvrouw zonder baan lijkt beter af: “Is dit nog wel eerlijk?”

In Nederland wordt vaak gezegd: wie werkt, wordt beloond. Het idee is simpel: wie zijn...

Lees meer

Terugroepactie: Eet de repen van dit bekende chocolademerk niet op “Ze kunnen steentjes bevatten”

Tony’s Chocolonely is al jaren een van de meest geliefde chocolademerken in Nederland. Bekend om...

Lees meer

Afscheid van Maarten uit Winter Vol Liefde “klaar is om te vertrekken”.

Maarten, de 78-jarige deelnemer uit het tweede seizoen van Winter Vol Liefde, heeft op indrukwekkende...

Lees meer

5 fouten die bijna iedereen maakt met Dasty – doe jij het ook?

Het klinkt bijna als een sprookje: een flesje schoonmaakmiddel dat moeiteloos korte metten maakt met...

Lees meer