Let op! Mag je met beschadigd geld nog wel betalen?

Contant geld wordt steeds minder vaak gebruikt, maar op veel plekken kun je nog steeds met bankbiljetten en munten betalen. Hoe zit het echter als dat geld beschadigd is?

De vraag of contant geld verdwijnt, komt steeds vaker op. Vorig jaar waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dat veel winkels geen contant geld meer accepteren. Eerder dit jaar bleek echter dat het aantal winkeliers en dienstverleners dat cash accepteert, vorig jaar onveranderd is gebleven.

Volgens nieuw onderzoek van DNB stuitte slechts vier procent van de mensen bij Nederlandse winkels op een pin-only bordje.Hoeveel je contant mag betalen, vertelde Metro je eerder al. Maar nu: kun je betalen met beschadigd geld?

In principe kun je betalen met beschadigd geld, zegt de Rijksoverheid. De voorwaarde is dat je meer dan de helft van het biljet nog hebt. Dit voorkomt dat iemand een briefje doormidden scheurt en op twee plekken uitgeeft.

Vooral briefjes van 5, 10 en 20 euro zijn kwetsbaar door frequente uitgifte en slijtage. Munten zijn minder kwetsbaar, maar ook daar kan schade optreden.

Winkeliers mogen beschadigd geld weigeren. Ook als de schade beperkt is, kunnen zij hun eigen beslissing maken. Andersom mag jij beschadigd geld van winkeliers ook weigeren.

Als je het biljet niet meer kwijt kunt in winkels, kun je het altijd nog inwisselen bij het kantoor van DNB. Dit mag altijd, ook als je biljet maar een beetje schade heeft. Je hebt alleen een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs en een formulier nodig.

Als je minder dan de helft van het bankbiljet hebt, is nog niet alle hoop verloren, maar dan moet je kunnen aantonen dat het ontbrekende deel is vernietigd.

Contant geld wordt minder gebruikt, maar blijft relevant. Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen met beschadigd geld. Zorg ervoor dat je meer dan de helft van het biljet hebt. Dit voorkomt misbruik en zorgt ervoor dat het biljet nog als geldig betaalmiddel wordt beschouwd.

Winkeliers hebben de vrijheid om beschadigd geld te weigeren, ook als de schade beperkt is. Dit geldt ook voor jou; je mag beschadigd geld van winkeliers weigeren. Het is belangrijk om te weten dat er mogelijkheden zijn om beschadigd geld in te wisselen bij DNB. Dit geeft je de zekerheid dat je geld niet verloren gaat.

De toekomst van contant geld is onzeker, maar voor nu blijft het een belangrijk betaalmiddel. Weten hoe je om moet gaan met beschadigd geld kan je helpen bij dagelijkse transacties. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels en mogelijkheden, zodat je altijd weet wat je moet doen.

DNB blijft onderzoeken hoe contant geld wordt gebruikt en geaccepteerd. Dit geeft inzicht in de trends en helpt bij het nemen van beslissingen over de toekomst van contant geld. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen en te begrijpen wat ze betekenen voor jouw betaalmogelijkheden.

Samenvattend, contant geld wordt minder gebruikt, maar blijft een optie. Beschadigd geld kan in sommige gevallen worden geweigerd door winkeliers, maar je kunt het altijd inwisselen bij DNB. Blijf op de hoogte van de regels en mogelijkheden om probleemloos te kunnen betalen.

Bron



Ook interessant:

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Artsen waarschuwen: deze zithouding kan schadelijk zijn voor kinderen

De zithouding van kinderen is iets waar ouders en verzorgers vaak niet direct bij stilstaan....

Lees meer

Onderzoekers waarschuwen: Gebruik géén zwart keukengerei!

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-8 w-8 items-center...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.