Let op! Mag je met beschadigd geld nog wel betalen?

Contant geld wordt steeds minder vaak gebruikt, maar op veel plekken kun je nog steeds met bankbiljetten en munten betalen. Hoe zit het echter als dat geld beschadigd is?

De vraag of contant geld verdwijnt, komt steeds vaker op. Vorig jaar waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dat veel winkels geen contant geld meer accepteren. Eerder dit jaar bleek echter dat het aantal winkeliers en dienstverleners dat cash accepteert, vorig jaar onveranderd is gebleven.

Volgens nieuw onderzoek van DNB stuitte slechts vier procent van de mensen bij Nederlandse winkels op een pin-only bordje.Hoeveel je contant mag betalen, vertelde Metro je eerder al. Maar nu: kun je betalen met beschadigd geld?

In principe kun je betalen met beschadigd geld, zegt de Rijksoverheid. De voorwaarde is dat je meer dan de helft van het biljet nog hebt. Dit voorkomt dat iemand een briefje doormidden scheurt en op twee plekken uitgeeft.

Vooral briefjes van 5, 10 en 20 euro zijn kwetsbaar door frequente uitgifte en slijtage. Munten zijn minder kwetsbaar, maar ook daar kan schade optreden.

Winkeliers mogen beschadigd geld weigeren. Ook als de schade beperkt is, kunnen zij hun eigen beslissing maken. Andersom mag jij beschadigd geld van winkeliers ook weigeren.

Als je het biljet niet meer kwijt kunt in winkels, kun je het altijd nog inwisselen bij het kantoor van DNB. Dit mag altijd, ook als je biljet maar een beetje schade heeft. Je hebt alleen een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs en een formulier nodig.

Als je minder dan de helft van het bankbiljet hebt, is nog niet alle hoop verloren, maar dan moet je kunnen aantonen dat het ontbrekende deel is vernietigd.

Contant geld wordt minder gebruikt, maar blijft relevant. Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen met beschadigd geld. Zorg ervoor dat je meer dan de helft van het biljet hebt. Dit voorkomt misbruik en zorgt ervoor dat het biljet nog als geldig betaalmiddel wordt beschouwd.

Winkeliers hebben de vrijheid om beschadigd geld te weigeren, ook als de schade beperkt is. Dit geldt ook voor jou; je mag beschadigd geld van winkeliers weigeren. Het is belangrijk om te weten dat er mogelijkheden zijn om beschadigd geld in te wisselen bij DNB. Dit geeft je de zekerheid dat je geld niet verloren gaat.

De toekomst van contant geld is onzeker, maar voor nu blijft het een belangrijk betaalmiddel. Weten hoe je om moet gaan met beschadigd geld kan je helpen bij dagelijkse transacties. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels en mogelijkheden, zodat je altijd weet wat je moet doen.

DNB blijft onderzoeken hoe contant geld wordt gebruikt en geaccepteerd. Dit geeft inzicht in de trends en helpt bij het nemen van beslissingen over de toekomst van contant geld. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen en te begrijpen wat ze betekenen voor jouw betaalmogelijkheden.

Samenvattend, contant geld wordt minder gebruikt, maar blijft een optie. Beschadigd geld kan in sommige gevallen worden geweigerd door winkeliers, maar je kunt het altijd inwisselen bij DNB. Blijf op de hoogte van de regels en mogelijkheden om probleemloos te kunnen betalen.

Bron



Ook interessant:

a woman's hands holding a blue nail

Dit wordt het weer tijdens het aankomende Pinksterweekend “Echt Hollands”

Het pinksterweekend staat voor de deur en veel mensen hopen op zonnige dagen voor een...

Lees meer

Vragen rondom zwangerschap ex Michael Van Gerwen zorgen voor commotie: ‘Wie is de vader?’

Dartslegende Michael van Gerwen en zijn vrouw Daphne Govers hebben besloten om een punt te...

Lees meer
Robert ten Brink

Robert ten Brink krijgt de schrik van zijn leven tijdens opnames All You Need Is Love

Tijdens de opnames van het populaire televisieprogramma All You Need Is Love heeft presentator Robert...

Lees meer

Yolanthe Cabau deelt emotionele boodschap: ‘Ernstig ziek’

Yolanthe Cabau laat binnenkort een hele andere kant van zichzelf zien in een nieuwe realityserie...

Lees meer
body of water under cloudy sky during daytime

Weersverwachting komede zomer 2025: extreme hitte op de loer..of valt het mee?

De lente van 2025 stelde niet teleur. Zonovergoten dagen, aangename temperaturen en weinig regen zorgden...

Lees meer

Dit gaat je vakantieplannen flink overhoop gooien: Dit staat ons deze zomer écht te wachten

Het is elk jaar weer de grote vraag zodra juni dichterbij komt: wat voor zomer...

Lees meer