Let op: Hondje aangevallen en meegesleurd door wolven in populair recreatiegebied

Onder het toeziend oog van zijn baasje werd zaterdagochtend een hondje aangevallen, vermoedelijk door een wolf. Dit incident vond plaats in het bosgebied Leusderheide/Austerlitz. De aanval heeft veel onrust veroorzaakt onder hondenbezitters en buurtgenoten, die elkaar nu waarschuwen via WhatsApp-groepen en sociale media: “Wees alsjeblieft voorzichtig.”

Volgens berichten die rondgaan in verschillende appgroepen en op Facebook, zou het om een poedel gaan. Het hondje was nog aangelijnd toen het werd aangevallen. Een BOA bracht de provincie op de hoogte van het incident. Nu onderzoekt de provincie wat er precies is gebeurd en of de aanvaller inderdaad een wolf was.

Er is een mogelijkheid dat het hondje de aanval niet heeft overleefd, maar dit is nog niet bevestigd. Het hondje is vooralsnog zoek. Hoewel niet met zekerheid kan worden gezegd dat een wolf de aanval uitvoerde, gaat de provincie daar wel van uit. “We hebben contact opgenomen met de eigenaar van de hond om ons medeleven te betuigen,” aldus een woordvoerster.

Een dna-onderzoek zou mogelijk uitsluitsel kunnen geven over de identiteit van de aanvaller, voegt de woordvoerster toe. Een complicerende factor hierbij is dat het dna van wolven en honden erg op elkaar lijkt. Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk dna-onderzoek zal plaatsvinden.

De eigenares van de hond zou op een afstand twee wolven hebben zien aankomen. Ze draaide zich om en ging op een bankje zitten met haar hondje aan de lijn. Volgens het verslag grepen de wolven het hondje van achteren en namen het met riem en al mee. Voor zover bekend bij de provincie, was er echter maar sprake van één wolf.

Boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer, die verantwoordelijk is voor de Leusderheide, kon het incident zaterdagmiddag niet bevestigen. “Meestal ben ik snel op de hoogte van dergelijke gebeurtenissen, maar deze keer heb ik nog niets gehoord,” zegt hij.

Het is niet de eerste keer dat er in de buurt van Austerlitz een confrontatie tussen een wolf en een hond heeft plaatsgevonden. In mei waarschuwde de provincie hondenbezitters om hun honden aangelijnd te houden. Toen werden er waarschuwingsborden geplaatst met instructies over hoe om te gaan met een ontmoeting met een wolf.


Op sociale media ging destijds een bericht rond over een vrouw die haar hond uitliet in het bos, tussen de Piramide van Austerlitz en het Beauforthuis. Haar hond was achter een boom toen het naar zijn baasje liep en werd toen gegrepen en enkele meters meegesleurd. Volgens de provincie kwam de hond “met de schrik vrij.”

De recente aanval heeft weer een golf van zorgen en waarschuwingen onder hondenbezitters veroorzaakt. Mensen delen tips en ervaringen over hoe ze hun honden veilig kunnen houden in gebieden waar wolven aanwezig zijn. De provincie blijft hondenbezitters adviseren hun huisdieren aangelijnd te houden tijdens wandelingen in het bosgebied.

In het licht van deze en eerdere incidenten worden hondenbezitters geadviseerd extra waakzaam te zijn in gebieden waar wolven zijn waargenomen. Het is belangrijk om altijd voorbereid te zijn en te weten hoe te handelen bij een mogelijke ontmoeting met een wolf.

De Leusderheide en de omliggende bossen zijn prachtige natuurgebieden die veel mensen trekken voor recreatie en ontspanning. Echter, de aanwezigheid van wolven in deze gebieden betekent dat er ook potentiële gevaren zijn waar mensen rekening mee moeten houden.

De provincie en Staatsbosbeheer blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de natuurgebieden veilig blijven voor zowel mensen als hun huisdieren. Ze benadrukken het belang van het volgen van de veiligheidsrichtlijnen en blijven alert op verdere ontwikkelingen in de regio.

Deze voorvallen herinneren ons eraan dat we als bezoekers van natuurgebieden verantwoordelijk zijn voor onze eigen veiligheid en die van onze huisdieren. Het is cruciaal om voorbereid te zijn en te weten hoe te handelen in het geval van een ontmoeting met wilde dieren zoals wolven.

Bron

 Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.