Let op: Dit zijn drie signalen dat je ingeblikt eten nu moet weggooien

Paul Jackson, een expert bij NRC Bedrijfsafval, heeft een dringende waarschuwing afgegeven over ingeblikt voedsel. Hij benadrukt dat consumenten hun blikken grondig moeten inspecteren voordat ze het eten gebruiken, en wijst daarbij op drie rode vlaggen.

Heeft een gedeukt blik je ooit doen twijfelen? Je instinct kan juist zijn. Gebakken bonen, tonijn en spam zijn populaire ingeblikte voedingsmiddelen. Jackson raadt aan om elk blikje goed te controleren en let op drie belangrijke waarschuwingssignalen.

De vorm van het blikje, hoe het bewaard is, en wat erin zit zijn cruciale factoren. Jackson legt uit: “Voedsel uit een blik met een ondiepe deuk is meestal veilig als er geen andere tekenen van schade zijn.”

Diepe deuken zijn echter een grote waarschuwing. Ze kunnen de verzegeling aantasten, waardoor bacteriën kunnen binnendringen en de inhoud kunnen bederven. Controleer blikken op diepe deuken voordat je het eten gebruikt om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Microbreuken door diepe deuken kunnen bacteriën laten groeien langs de naden. Dit kan leiden tot botulisme, een zeldzame maar ernstige ziekte veroorzaakt door bacteriële gifstoffen. Symptomen zijn hangende oogleden, ademhalingsproblemen en wazig zicht.

Naast deuken zijn roest en abnormale bobbels twee andere grote no-nos bij het consumeren van conserven. Deze kunnen ook schadelijke bacteriën bevorderen.

Roest kan het metaal verzwakken en de inhoud besmetten. Zelfs kleine roestplekjes kunnen erop wijzen dat het voedsel niet langer veilig is. Controleer blikken op roest en vermijd het eten als er tekenen van roest zijn.

Een zichtbaar uitpuilend blikje is een duidelijk teken van problemen. De bolling komt meestal door gasopbouw door bacteriële activiteit, wat aangeeft dat het voedsel bedorven is. Gooi uitpuilende blikken altijd weg.

Als een blikje vloeistof spuit bij het openen, kan dit duiden op gasvorming door microbiële groei. Dit wijst op bederf en vormt een ernstig gezondheidsrisico. Wees voorzichtig en vermijd het eten van dergelijke inhoud.

Om deze risico’s te vermijden, raadt Jackson aan om ingeblikt voedsel goed te bewaren. Het bewaren van conserven in een kastje boven of dichtbij de gootsteen is een fout. De vochtigheid en temperatuurveranderingen kunnen het bederfproces versnellen.

Extreem koude temperaturen kunnen blikjes doen barsten, waardoor lucht en vocht kunnen binnensijpelen, wat kan leiden tot roest en besmetting. Bewaar ingeblikt voedsel in een stabiel, gematigd klimaat om de levensduur en veiligheid te behouden.

Voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten, behouden hun kwaliteit tot ongeveer 18 maanden na de houdbaarheidsdatum. Voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte, zoals vlees en groenten, kunnen twee tot vijf jaar houdbaar blijven als ze goed bewaard worden.

Dr. Lawrence Cunningham van UK Care Guide adviseert ook voorzichtigheid. Gebruik altijd je gezond verstand en kies voor veiligheid. Bij twijfel is het beter om het risico te vermijden en het blikje weg te gooien.

Onthoud dat voedselveiligheid altijd op de eerste plaats moet komen om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Inspecteer je ingeblikt voedsel grondig en bewaar het correct om jezelf en je gezin te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Bron 



Ook interessant:

Supertip: Dit is waarom je vandaag nog een schaaltje zout voor je raam moet zetten

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Baba Vanga heeft een angstaanjagende reeks gebeurtenissen voorspeld die zullen leiden tot het ‘einde van de wereld’.

De blinde mysticus Baba Vanga heeft een reeks angstaanjagende voorspellingen gedaan over gebeurtenissen die zouden...

Lees meer

Deze 5 huishoudelijke apparaten slurpen de meeste energie (nr 4 verwacht je niet)

<strong>Zoals het er nu uitziet gaan we een flink dure periode in. De energieprijzen schieten...

Lees meer

Kinderarts waarschuwt: Dit mag je nooit in de broodtrommel van je (klein)kind doen

Bij het zorgvuldig inpakken van de lunchtrommels van je kinderen is het cruciaal om bepaalde...

Lees meer

LET OP: Deze rare ‘klomp’ in je kerstboom is geen dennenappel. De waarheid geeft je kippenvel!

<strong>Heb jij je kerstboom al opstaan? Dan zal het je wel opgevallen zijn dat er...

Lees meer

Opgelet: 3 dingen die je nooit moet klaarmaken in de airfryer (niet doen!)

<strong>De airfryer is een veelzijdig stukje keukenapparatuur. Het is de koning van de keuken en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.