Dit weekend gaat de wintertijd weer in. De dekens en jassen worden dikker en de dagen worden korter. Zaterdagnacht, om precies 03.00 uur, verzetten we de klok. Dit betekent dat je een uurtje langer kunt slapen. Toch kan deze omschakeling je slaapritme verstoren.
Volgens slaapdeskundigen kan de overgang naar de wintertijd invloed hebben op je bioritme. Een verstoring in je slaappatroon kan leiden tot vermoeidheid. Daarom is het slim om wat tips op te volgen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
De temperatuur daalt dit weekend, precies op het moment dat de wintertijd ingaat. Hoewel er nog geen winterse kou op de loer ligt, daalt de temperatuur naar ongeveer 13 graden. Het weerbureau voorspelt een mix van buien en zonneschijn.
Veel mensen vragen zich elk jaar af of de klok vooruit of achteruit gaat. Gelukkig zijn er handige ezelsbruggetjes om dit te onthouden. Een veelgebruikte is: ‘In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit’. Bij de wintertijd gaat de klok juist een uur achteruit.
Dit betekent dat je in de nacht van zaterdag op zondag een extra uur krijgt. In het laatste weekend van maart zetten we de klok weer vooruit en begint de zomertijd. Door deze verandering is het ’s ochtends een uur eerder licht en ’s avonds eerder donker.
De kortste dag van het jaar is 21 december. Dan wordt het pas rond 8.45 uur licht en gaat de zon om ongeveer 16.30 uur onder. De langste dag, 21 juni, biedt ons juist meer zonlicht. Dan komt de zon al om 5.20 uur op en gaat ze om 22.00 uur onder.
De zomertijd werd in Nederland in de jaren zeventig ingevoerd om energie te besparen. Het idee was dat het langer licht bleef, waardoor er minder kunstlicht nodig was. Sinds 1977 volgt Nederland de zomertijd, net als veel andere Europese landen.
Er is al jaren discussie over het nut van de zomer- en wintertijd. De Europese Commissie heeft zelfs plannen om de tijdsverandering af te schaffen. De Nederlandse regering heeft echter nog geen besluit genomen en wacht op overeenstemming met de buurlanden.
Veel mensen ervaren namelijk negatieve effecten van het verzetten van de klok. Klachten zoals slapeloosheid en verstoringen van het bioritme komen regelmatig voor. In een onderzoek van de Europese Commissie gaf 84 procent van de respondenten aan dat ze willen stoppen met het verzetten van de klok.
Ook in Nederland is er veel steun voor afschaffing van de zomertijd. Uit onderzoek bleek dat zes op de tien Nederlanders voorstander zijn van het afschaffen van de tijdswisselingen. Vooral de verstoring van de biologische klok wordt als negatief ervaren.
De discussie over het afschaffen van de zomer- en wintertijd ligt voorlopig stil. In 2018 deed de Europese Commissie een wetsvoorstel om de klok niet meer te verzetten. Lidstaten mochten zelf kiezen welke tijd ze wilden aanhouden, zomer- of wintertijd.
Hoewel het Europarlement akkoord ging, is er nog geen consensus onder de EU-landen. De nationale ministers moeten de discussie hervatten om tot een definitief besluit te komen. Tot die tijd blijft de klok twee keer per jaar verschuiven.
Als de tijdsverandering wordt afgeschaft, zal er een keuze moeten worden gemaakt tussen permanente zomer- of wintertijd. Voorstanders van de zomertijd genieten van de langere avonden, terwijl mensen in buitenberoepen zoals boeren eerder voor de wintertijd pleiten vanwege de langere ochtenden.