Let op: Dit onverwachte trucje gebruiken muggen om mensen te vinden

De zomer loopt ten einde, en dat betekent dat ook de muggen zich langzaam terugtrekken. Dit is goed nieuws voor mensen die altijd worden gestoken door deze vervelende insecten. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe muggen hun prooi selecteren?

Wetenschappers hebben ontdekt dat het niet alleen om warmte, geur of koolstofdioxide gaat. Muggen hebben namelijk nog een andere manier om mensen te vinden. Ze kunnen infraroodstraling detecteren. Dit maakt het voor hen mogelijk om menselijke warmte van grotere afstanden waar te nemen.

Warmte kan op verschillende manieren worden overgedragen: via contact, lucht, water en infraroodstraling. Muggen maken hier handig gebruik van door warmte via elektromagnetische golven te herkennen. Hierdoor kunnen ze ons makkelijker opsporen.

Muggen zijn gespecialiseerd in het vinden van menselijke warmte, geur en CO2. Ze komen bijvoorbeeld af op de koolstofdioxide die we uitademen, de geur van ons lichaam en de warmte van onze huid. Dit maakt ons een makkelijk doelwit.

Wind en beweging kunnen er echter voor zorgen dat geuren minder goed te detecteren zijn. Bovendien kunnen muggen lichaamswarmte pas voelen als ze dichtbij genoeg zijn. Wetenschappers vermoedden al langer dat muggen nog een andere manier hebben om hun prooi te vinden.

Een team van biologen van de Universiteit van Californië ontdekte dat muggen reageren op infraroodstraling in combinatie met menselijke geuren en een CO2-concentratie, zoals die in onze adem. Dit inzicht geeft meer duidelijkheid over hoe muggen ons op grote afstanden kunnen vinden.

Om dit te testen onderzochten de wetenschappers de gelekoortsmug, een vrouwelijke muggensoort. Ze bouwden een speciale ‘arena’ met twee zones. In beide zones werd dezelfde CO2-concentratie gepompt, vergelijkbaar met de lucht die we uitademen.

Daarnaast werden menselijke geuren verspreid in de zones. In één van de zones voegden ze een warmtebron toe, die een temperatuur van 34 graden uitstraalde, gelijk aan menselijke huidtemperatuur. Deze warmtebron zond infraroodstraling uit.

Omdat muggen warmte tot op ongeveer tien centimeter afstand kunnen voelen, stond de infraroodbron verder weg. Op deze manier kon enkel de aantrekkingskracht van infraroodstraling worden getest, zonder invloed van direct voelbare warmte.

De resultaten waren opvallend: de muggen toonden een duidelijke voorkeur voor de zone met infraroodstraling. Ze vertoonden daar ook meer bijtgedrag, wat bevestigt dat ze niet alleen op geur en CO2 afgaan, maar ook op straling.

Naast de gelekoortsmug werd ook de Anopheles stephensi-mug getest. Deze mug, die malaria kan overbrengen, vertoonde minder bijtgedrag in de zone met infraroodstraling, maar was wel vaker aanwezig in die zone.

Het onderzoek biedt waardevolle inzichten in hoe muggen hun prooi opsporen. Deze kennis kan leiden tot nieuwe manieren om muggenbeten te voorkomen. Het kan ook helpen bij de bestrijding van ziektes die door muggen worden overgedragen.

Muggen, hoe klein ook, zijn namelijk verantwoordelijk voor meer menselijke sterfgevallen dan enig ander dier. Het begrijpen van hun gedrag kan dus levensreddend zijn. Wetenschappers hopen dat de resultaten van dit onderzoek bijdragen aan betere preventie van door muggen overgedragen ziektes.

Bron



Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.