Let op: Dit weekend is het kennelijk tijd om je kachels aan te doen

Deze week zullen in veel huizen de kachels, cv-ketels en warmtepompen weer in gebruik worden genomen om de kou buiten te houden. Dit gebeurt een maand eerder dan vorig jaar, wat aangeeft dat het stookseizoen dit jaar eerder begint.

Hoewel de bladeren nog aan de bomen hangen en de bloemen nog bloeien, is de kou duidelijk voelbaar. De temperaturen liggen deze week ‘s nachts rond de 8 graden en overdag is het maximaal zo’n 15 graden. Dit zorgt ervoor dat veel mensen de verwarming weer aanzetten, vooral in huizen die niet goed geïsoleerd zijn.

Warmtepompbedrijf Quatt houdt bij wanneer de warmtepompen weer in werking treden. Ze kunnen live monitoren hoe de 8500 geïnstalleerde warmtepompen presteren. Meestal begint het stookseizoen rond 1 oktober, maar dit jaar lijkt het dus eerder te starten.

Vorig jaar begon het stookseizoen pas op 14 oktober, omdat de eerste weken van die maand nog warm waren. Dit jaar is het echter al begin september koud genoeg om de verwarming aan te zetten. Toch is het onzeker of de verwarming langdurig nodig zal zijn, want volgende week worden weer hogere temperaturen verwacht, rond de 20 graden.

Ondanks het koude weer, ziet Gasunie nog geen toename in gasverbruik voor het verwarmen van woningen. Quatt verwacht echter dat dit donderdag of vrijdag zal veranderen, wanneer veel mensen waarschijnlijk de thermostaat omhoog zullen zetten.

Het stookseizoen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Van oktober tot en met april besteden Nederlanders naar verwachting zo’n 8,6 miljard euro aan gas om hun woningen te verwarmen. Volgens berekeningen van Quatt zou een derde van deze kosten bespaard kunnen worden als mensen overschakelen op een warmtepomp in plaats van een traditionele cv-ketel.

Een warmtepomp heeft een rendement van 400 tot 500 procent, terwijl een hoogwaardige HR-ketel slechts 100 procent rendement biedt. Dit betekent dat met slechts 2 tot 3 kWh elektriciteit een warmtepomp evenveel warmte kan produceren als een cv-ketel met een kuub gas. Omdat gas nu ongeveer 1,25 euro per kuub kost en elektriciteit zo’n 30 cent per kWh, is een warmtepomp op de lange termijn voordeliger.

De terugverdientijd van een warmtepomp wordt berekend op basis van deze cijfers. Een hybride warmtepomp, die subsidie ontvangt, kost netto tussen de 3000 en 5000 euro. Voor wie helemaal van het gas af wil en volledig elektrisch wil verwarmen, zijn de kosten veel hoger.

Uit onderzoek van Quatt blijkt dat hybride warmtepompen – waarbij de cv-ketel bijspringt wanneer het vriest – 90 procent van het jaar zelfstandig de verwarming aankunnen. Dit maakt ze een efficiënte en voordelige keuze voor het verwarmen van woningen.

Hoewel de verwarmingskosten stijgen, biedt de overstap naar warmtepompen een mogelijkheid om deze kosten te drukken. Met de juiste investering kunnen huishoudens flink besparen op hun gasrekening en een stap zetten richting duurzamer wonen.

Bron 



Ook interessant:

Supertip: Dit is waarom je vandaag nog een schaaltje zout voor je raam moet zetten

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Baba Vanga heeft een angstaanjagende reeks gebeurtenissen voorspeld die zullen leiden tot het ‘einde van de wereld’.

De blinde mysticus Baba Vanga heeft een reeks angstaanjagende voorspellingen gedaan over gebeurtenissen die zouden...

Lees meer

Deze 5 huishoudelijke apparaten slurpen de meeste energie (nr 4 verwacht je niet)

<strong>Zoals het er nu uitziet gaan we een flink dure periode in. De energieprijzen schieten...

Lees meer

Kinderarts waarschuwt: Dit mag je nooit in de broodtrommel van je (klein)kind doen

Bij het zorgvuldig inpakken van de lunchtrommels van je kinderen is het cruciaal om bepaalde...

Lees meer

LET OP: Deze rare ‘klomp’ in je kerstboom is geen dennenappel. De waarheid geeft je kippenvel!

<strong>Heb jij je kerstboom al opstaan? Dan zal het je wel opgevallen zijn dat er...

Lees meer

Opgelet: 3 dingen die je nooit moet klaarmaken in de airfryer (niet doen!)

<strong>De airfryer is een veelzijdig stukje keukenapparatuur. Het is de koning van de keuken en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.