Last van vocht in je knieën? Hier kan dat door komen (en zo los je het op)

Het kan zomaar gebeuren dat je ineens een dikke knie hebt die je moeilijk kunt buigen of strekken. Dit kan duiden op vocht in de knie, een ongemakkelijke aandoening met diverse mogelijke oorzaken. Gelukkig zijn er meestal stappen die je zelf kunt nemen om er snel vanaf te komen.

Vocht in de knie: Een uitleg

Het is eigenlijk niet vreemd dat er vocht tussen de gewrichten aanwezig is. Volgens de Cleveland Clinic zit er normaal gesproken al wat vocht in de gewrichtsweefsels, bestaande uit componenten zoals bloed, vet, eiwitten of gewrichtsvloeistof. Wanneer er schade ontstaat aan een kniegewricht, kan dit vocht vrijkomen. Als er echter meer vocht aanwezig is dan gebruikelijk, kan dit klachten veroorzaken en spreken we van vocht in de knie.

Kenmerken van vocht in de knie

Als je daadwerkelijk last hebt van vocht in je knie, kunnen diverse symptomen optreden. Je kunt pijn ervaren doordat het vocht op de zenuwen drukt, volgens Moetiknaardedokter.nl. Daarnaast kun je ook een gezwollen, dikke of warme knie ervaren, evenals stijfheid en problemen bij het buigen of strekken van de knie. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je trappen oploopt; dit gaat dan opeens minder soepel.

Mogelijke oorzaken van vocht in de knie

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor vocht in de knie. Dit kan het gevolg zijn van letsel door een val, stoten of een ander ongeval. Dit letsel kan resulteren in vrijkomend vocht en zwelling van de knie. Bovendien kunnen schade aan de kniebanden, meniscus of een beschadigde spier, pees of bot leiden tot vocht in de knie. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

  • Langzaam ontstane schade, bijvoorbeeld door overbelasting of gewrichtsontstekingen zoals artrose of jicht.
  • Een gewrichtsinfectie, ook wel septische artritis genoemd. Dit kan de gewrichten beschadigen of vernietigen. De zwelling ontstaat hier doordat pus vrijkomt en zich tussen de gewrichten ophoopt.
  • Overbelasting: als je een gewricht te zwaar belast, kan de knie opzwellen en vocht tussen de gewrichten terechtkomen.
  • Met vloeistof gevulde knobbels, ook bekend als Bakerse cysten, kunnen ook zwelling van de knie veroorzaken, met als gevolg pijnklachten.

Behandeling van vocht in de knie

Wanneer je vermoedt dat je last hebt van vocht in de knie, kun je enkele dagen afwachten. In sommige gevallen lost het probleem zich vanzelf op, vooral als je de knie rust geeft en zo min mogelijk belast. Je kunt ook de knie iets hoger leggen, een drukverband aanleggen en regelmatig koelen met ijs. Hiermee kun je het genezingsproces versnellen, volgens gezondheid.be. Blijven de klachten aanhouden? Lees dan snel verder op de volgende pagina.

Blijven de klachten aanhouden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts, zodat de onderliggende oorzaak kan worden onderzocht. Vooral bij jicht, artrose of een infectie zullen de klachten niet vanzelf verdwijnen door rust te nemen. Een arts kan antibiotica of andere medicatie voorschrijven om de oorzaak aan te pakken, waardoor ook de zwelling in de knie zal afnemen.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je gewrichten opzwellen door vocht in de knie, zijn er ook stappen die je zelf kunt ondernemen om de klachten te verlichten. Hitte, met name vochtige warmte, kan helpen bij gewrichtspijn en vocht in de knie, vooral bij mensen met artrose. Daarentegen kan ijs ook helpen bij het verminderen van zwelling. Het kan nuttig zijn om de aangedane plek te koelen met een ijszak. Bij ernstige pijn kan een pijnstiller zoals ibuprofen helpen bij het verminderen van ontsteking en pijnklachten.

Overgewicht is een risicofactor voor vocht in de knie, dus probeer een gezond gewicht te behouden en overmatige druk op de gewrichten te voorkomen.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.