Last van rusteloze benen? Doe dit om het tegen te gaan! (het werkt echt)

Rusteloze benen syndroom (RLS), ook bekend als het Willis-Ekbom-ziekte, is een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen. Deze drang ontstaat vaak in rustmomenten, zoals tijdens het zitten of liggen, en gaat meestal gepaard met onaangename, soms pijnlijke sensaties in de benen. Het kan een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit, vooral door verstoring van de slaap. Dit artikel belicht verschillende strategieën en behandelingen die effectief kunnen zijn tegen rusteloze benen.

Levensstijlaanpassingen

  • Regelmatige Lichaamsbeweging: Matige, regelmatige lichaamsbeweging kan symptomen van RLS verminderen. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen of yoga kunnen bijzonder nuttig zijn. Het is echter belangrijk om extreme inspanningen of intensieve training vlak voor het slapengaan te vermijden, omdat dit de symptomen kan verergeren.
  • Goede Slaaphygiëne: Een consistent slaapschema handhaven kan helpen. Zorg voor een koele, comfortabele slaapomgeving en probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.
  • Vermijden van Stimulerende Middelen: Cafeïne, alcohol, en tabak kunnen de symptomen van RLS verergeren. Het verminderen of vermijden van deze stoffen, vooral in de avonduren, kan de klachten verminderen.
  • Beenmassages en Warme Baden: Sommige mensen vinden verlichting door massages of het nemen van een warm bad voor het slapengaan. Deze praktijken kunnen de spieren ontspannen en de sensaties in de benen verminderen.

Voedingsaanpassingen

  • IJzer- en Magnesiumrijke Voeding: Een tekort aan bepaalde mineralen, zoals ijzer en magnesium, kan gerelateerd zijn aan RLS. Het verhogen van de inname van ijzer (via rood vlees, bladgroenten, of verrijkte granen) en magnesium (via noten, zaden, en volkorenproducten) kan nuttig zijn. Raadpleeg een arts voordat u begint met supplementen.
  • Gebalanceerde Voeding: Zorg voor een gevarieerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volkorenproducten, en magere eiwitten. Dit kan het algehele welzijn bevorderen en mogelijk de symptomen van RLS verbeteren.

Lees over medicatie en behandelingen op de volgende pagina.Ook interessant:

Net binnen: Zoveel jaar moet Ali B naar de gevangenis

Ali B, de bekende Nederlandse rapper, is door de rechtbank van Haarlem veroordeeld tot twee...

Lees meer

Wat!? Onwijs slecht nieuws voor fans van De Meilandjes

De Meilandjes staan voor een belangrijke beslissing over hun toekomst op televisie. Erica onthult in...

Lees meer

Zien: Drama scheidsrechter Nederland- Engeland krijgt nog een staartje

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0.5 juice:pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-6 w-6...

Lees meer

Deze plant is extreem giftig voor mensen en dieren (waarschuwing)

Vingerhoedskruid, ook wel heksenkruid genoemd, wint aan populariteit in Nederlandse tuinen. Deze plant kan tot...

Lees meer

Kirsten (40): ‘Mijn dertienjarige zoon wil samen slapen met zijn vriendinnetje’

Kirsten (40) heeft een dilemma over de situatie over haar dertienjarige zoon, die graag samen...

Lees meer

Wat!? Dakloze man brengt portemonnee met 2000 euro en krijgt deze ‘beloning’

Geef maar toe: wat zou jij doen als je in zijn schoenen stond? Een dakloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.