Maar er is nog een ander potentieel probleem: schimmel. Als nagellak te lang op de teennagels blijft zitten, kan dit het risico op schimmelgroei vergroten. Het is essentieel om nagellak aan te brengen op droge nagelplaten. Als je nagels nog vochtig zijn, bijvoorbeeld na het douchen, is de kans op schimmelgroei groter.
Preventie en behandeling
Van den Berg benadrukt dat er geen reden tot paniek is als schimmel optreedt. Oppervlakkige schimmel kan vaak worden verwijderd door een pedicure, maar als je liever zelf iets wilt proberen, kun je overwegen om een over-the-counter anti-schimmelmiddel voor nagels, zoals Mycosan, bij de drogist te halen.
Tips voor gezonde en mooie teennagels
Voorkomen is echter altijd de beste aanpak. Naast het gebruik van een basislaag is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je nagelplaten volledig droog zijn voordat je nagellak aanbrengt. Als je oude nagellak hebt verwijderd, kun je gerust nieuwe nagellak aanbrengen, zolang je deze stappen volgt.
Gellak op teennagels
Wat betreft gellak op teennagels, adviseert Van den Berg om deze na ongeveer zes weken te verwijderen, afhankelijk van hoe snel je nagels groeien.
Het belang van tijdig verwijderen
Het te lang dragen van gellak op teennagels brengt dezelfde risico’s met zich mee als gewone nagellak, waaronder schimmelvorming als de nagelplaat eronder vochtig wordt. Bovendien is er het esthetische aspect: een uitgroei van gellak is niet bepaald een fraai gezicht. Het verwijderen van gellak op tijd is dus van belang, vooral om de gezondheid en de uitstraling van je teennagels te behouden.