Wanneer de temperaturen dalen, begint het verkoudheidsseizoen. Vooral ouders van jonge kinderen hebben in de herfst- en wintermaanden regelmatig te maken met loopneuzen, hoesten en zieke dagen thuis. In deze periode rijst vaak de vraag: mag mijn kind naar de kinderopvang als het verkouden is of hoest?
De realiteit van infecties bij jonge kinderen
Jonge kinderen doorlopen tijdens hun kindertijd vele infecties. Voordat ze naar school gaan, krijgen ze gemiddeld zo’n twaalf verkoudheden per jaar. Dit kan voor ouders voelen alsof hun kind voortdurend ziek is. Hoewel het vermoeiend en uitdagend kan zijn om steeds weer ziektedagen op te nemen, is het veel ziek zijn in deze fase normaal. Het immuunsysteem van jonge kinderen moet nog leren omgaan met verschillende ziekteverwekkers. Iedere verkoudheid draagt bij aan het versterken van hun immuunsysteem, wat uiteindelijk goed is voor hun gezondheid op de lange termijn.
Lichte verkoudheid? Dan kan je kind naar de opvang
Over het algemeen geldt dat zieke kinderen thuis moeten blijven. Maar dit betekent niet dat een kind bij elke verkoudheid of hoest thuis moet worden gehouden. Kinderarts Jakob Maske geeft aan dat kinderen met lichte verkoudheidsklachten gerust naar de opvang kunnen gaan. Hij stelt zelfs dat het goed kan zijn voor de andere kinderen om aan dezelfde verkoudheden blootgesteld te worden, zodat ze erdoorheen kunnen komen. Als alle kinderen hun infecties uitstellen, kunnen ze later allemaal tegelijk ziek worden, wat voor meer problemen kan zorgen.
Het algemene welzijn van je kind is belangrijk
Zolang je kind zich goed voelt, niet klaagt over pijn en geen ernstige symptomen vertoont, is er geen reden om het thuis te houden. Wettelijk gezien is er geen verplichting om kinderen met lichte symptomen van hoest of verkoudheid thuis te houden. Dit betekent dat je als ouder kunt beslissen op basis van hoe je kind zich voelt en hoe het functioneert.
De morele afweging
Toch kunnen ouders in een lastige situatie belanden. Aan de ene kant willen ze graag blijven werken, wat moeilijk wordt als ze hun kind bij iedere loopneus thuis moeten houden. Aan de andere kant willen ze de kinderopvang en het personeel niet belasten door hun kind met verkoudheidsklachten te sturen. Dit kan een ethisch dilemma veroorzaken, vooral gezien het personeelstekort dat in veel kinderopvangcentra heerst.
Overweeg de gezondheid van je kind
Als je in staat bent om je kind thuis te houden als het verkouden is, is dat zeker een optie om te overwegen. Maar als je ziet dat je kind geen koorts heeft, goed eet en drinkt en verder actief en levendig is, is er geen reden om je schuldig te voelen als je het naar de opvang brengt.
Wanneer je kind echt thuis moet blijven
Naast infectieziekten zoals mazelen, kinkhoest en roodvonk – waarbij kinderen verplicht thuis moeten blijven tot ze volledig hersteld zijn – zijn er ook andere omstandigheden waarbij je kind beter thuis kan blijven. Het is belangrijk om te weten wanneer dit het geval is.
Koorts? Hou je kind thuis
Als je kind koorts heeft, met een lichaamstemperatuur van 38,5 graden of hoger, moet het thuis blijven. Koorts is een signaal dat het lichaam vecht tegen een infectie. In deze situatie heeft je kind rust nodig, iets wat in een drukke kinderopvangomgeving moeilijk te vinden is. Zorg ervoor dat je kind minstens 24 uur koortsvrij is voordat je het weer naar de opvang stuurt.
Braken of diarree? Vermijd de kinderopvang
Als je kind last heeft van braken of diarree, moet het thuisblijven. Een maag-darminfectie kan zeer besmettelijk zijn, vooral in een kinderopvangomgeving. Volgens het Robert Koch Instituut mogen kinderen pas 48 uur na het verdwijnen van de symptomen weer naar de opvang.
Pijnklachten? Laat je kind rusten
Als je kind pijn heeft, of het nu om oorpijn, spierpijn, buikpijn of hoofdpijn gaat, is het beter om het thuis te laten. Net zoals volwassenen zouden kinderen niet de hele dag pijn moeten verdragen. Bovendien kan pijn je kind aanhankelijk en prikkelbaar maken, wat een extra last voor de opvangmedewerkers kan zijn.
Ernstige hoest en verstopte neus
Hoewel een lichte loopneus geen reden is om je kind thuis te houden, verandert dit als je kind erg veel hoest en moeite heeft met ademhalen door een verstopte neus. In dat geval is het beter om je kind thuis te laten en het te laten herstellen.
De zware verkoudheidsperiode
De verkoudheidsperiode kan zwaar zijn, niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen. Hoewel het lijkt alsof je kind voortdurend ziek is, zal het immuunsysteem sterker worden met elke infectie die het doormaakt. Uiteindelijk zullen deze moeilijke maanden voorbijgaan en zal je kind gezonder en sterker worden.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kind bij elke verkoudheid thuis te houden, is dat niet altijd nodig. Zolang je kind geen ernstige symptomen vertoont, kan het gerust naar de kinderopvang. Het is belangrijk om je kind goed te observeren en op tijd rust te geven als dat nodig is.