Je raamkozijn heeft een geheim knopje die de winterstand activeert en je flink gaat besparen (zo werkt het)

In de wintermaanden, als de koude wind buiten raast en de thermostaat binnen op een aangename temperatuur staat, is het belangrijk om aandacht te besteden aan een onderdeel van ons huis dat vaak over het hoofd wordt gezien: de ramen. Ja, je leest het goed – de ramen! In dit artikel duiken we in de wondere wereld van kunststoframen en ontdekken we hoe we ze kunnen instellen om onze stookkosten deze winter te verlagen.

Kunststoframen: Een zegen voor elke huiseigenaar

De meeste huizen en appartementen zijn tegenwoordig uitgerust met ramen die kunststof kozijnen hebben. Deze ramen zijn niet alleen duurzamer en beter afsluitend, maar ook onderhoudsvriendelijker dan hun houten tegenhangers. Geen zorgen meer over afbladderende verf of het jaarlijks moeten lakken van de kozijnen. Maar, hier komt de verrassing: ook deze ramen vereisen een zekere mate van onderhoud en moeten seizoensgebonden worden aangepast.

Schakel over naar de wintermodus

Wat velen niet weten, is dat kunststoframen een soort ‘zomer-‘ en ‘wintermodus’ hebben. Deze modus heeft betrekking op de druk waarmee het raam tegen het kozijn wordt gedrukt. In de zomer is het raadzaam de druk te verminderen om de rubberen afdichtingen te sparen. In de winter daarentegen moet deze druk verhoogd worden. Dit voorkomt tocht en zorgt ervoor dat de warme lucht binnen blijft, wat uiteindelijk leidt tot een verlaging van de stookkosten.

Eenvoudige Aanpassingen, groot Verschil

Geen paniek, het aanpassen van je ramen naar de wintermodus is vrij eenvoudig. Met enkele simpele handelingen, zoals het draaien van een schroef of het aanpassen van een hendel, kan je al een significant verschil maken in hoe goed je huis de warmte vasthoudt. Bovendien is het aan te raden om eens per jaar alle bewegende delen van het raam te oliën en de schroeven na te kijken en indien nodig aan te draaien. Zo ben je verzekerd van goed functionerende ramen die bijdragen aan een lagere energierekening.

Bekijk hier hoe:

Deel dit met je vrienden en familie

Nu je weet hoe je jouw ramen winterklaar kunt maken, is het tijd om deze kennis te delen. Bespreek het met je vrienden en familieleden, of nog beter, deel dit artikel op Facebook. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen deze winter warm en comfortabel blijft, terwijl we onze stookkosten verlagen. Delen is tenslotte zorgen, vooral in deze koude maanden!Ook interessant:

Net binnen: Zoveel jaar moet Ali B naar de gevangenis

Ali B, de bekende Nederlandse rapper, is door de rechtbank van Haarlem veroordeeld tot twee...

Lees meer

Wat!? Onwijs slecht nieuws voor fans van De Meilandjes

De Meilandjes staan voor een belangrijke beslissing over hun toekomst op televisie. Erica onthult in...

Lees meer

Zien: Drama scheidsrechter Nederland- Engeland krijgt nog een staartje

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0.5 juice:pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-6 w-6...

Lees meer

Deze plant is extreem giftig voor mensen en dieren (waarschuwing)

Vingerhoedskruid, ook wel heksenkruid genoemd, wint aan populariteit in Nederlandse tuinen. Deze plant kan tot...

Lees meer

Kirsten (40): ‘Mijn dertienjarige zoon wil samen slapen met zijn vriendinnetje’

Kirsten (40) heeft een dilemma over de situatie over haar dertienjarige zoon, die graag samen...

Lees meer

Wat!? Dakloze man brengt portemonnee met 2000 euro en krijgt deze ‘beloning’

Geef maar toe: wat zou jij doen als je in zijn schoenen stond? Een dakloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.