Je eten opwarmen in de magnetron: is het wel zo onschuldig als we denken?

Het is een misverstand dat het gebruik van een magnetron schadelijk is voor je gezondheid. Je kunt zonder problemen je maaltijd ontdooien of verwarmen in dit apparaat. Een magnetron gebruikt een soort straling, die geen gevaar oplevert, om je eten warm te maken. Deze straling laat kleine waterdeeltjes in je eten snel bewegen. Door deze beweging ontstaat wrijving en dat zorgt voor warmte. Deze stralen, ook wel microgolven genoemd, zijn niet schadelijk en bevatten geen radioactiviteit.

Veiligheid van de magnetron

Onderzoekers hebben bekeken of het opwarmen van eten in een magnetron slecht is voor je gezondheid. De uitkomst is duidelijk: er is geen bewijs dat dit schadelijk is. Het opwarmen van je eten in een magnetron is net zo veilig als het opwarmen in een pan of oven.

Maar let op: als de glazen deur van je magnetron een barst heeft of het deurtje sluit niet meer goed, dan is het slim om je magnetron te laten maken of een nieuwe te kopen.

Wat moet je niet in de magnetron doen?

Pas op met het opwarmen van eten dat in een schil zit. De schil kan ervoor zorgen dat de warmte niet weg kan en dan kan het eten exploderen. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld eieren en druiven. Haal ook altijd het deksel van potjes af voordat je ze in de magnetron zet, want anders kunnen ze exploderen. En onthoud goed: metalen voorwerpen horen niet thuis in de magnetron.

Magnetron als kookhulp

Veel mensen weten het niet, maar je kunt meer doen met je magnetron dan alleen opwarmen. Je kunt er ook in koken. Je kunt er bijna alles in bereiden: groenten, aardappelen, maar ook vlees en vis. Het voordeel van koken in de magnetron is dat je geen of weinig water hoeft te gebruiken. Hierdoor blijven de vitamines, zoals vitamine C, beter bewaard.

Bovendien kun je met een magnetron ‘slank’ koken. Bij bakken in de pan gebruik je vaak olie of vet, maar in de magnetron heb je dat niet nodig. Ook heb je minder zout nodig, omdat het zout in het eten blijft en niet in het kookwater verdwijnt.

Het ontdooiproces

Het ontdooien van grote stukken vlees in de magnetron is niet ideaal. De buitenkant kan al gaar zijn terwijl de binnenkant nog bevroren is. Kleine stukjes vlees of vis, of kleine restjes eten, kun je wel goed ontdooien in de magnetron. Lees de instructies van je magnetron goed om te weten hoe je dit het beste doet.

Bron: Voedingscentrum



Ook interessant:

Ze was vroeger de mooiste vrouw van hollywood. Vandaag op 85-jarige leeftijd is ze onherkenbaar geworden

Ali MacGraw, eens een stralende ster in Hollywood, is tegenwoordig een symbool van innerlijke schoonheid...

Lees meer

NET BINNEN: Shima Kaes klapt uit de school met onthutsende details over Johnny de Mol

Shima Kaes, de ex-verloofde van Johnny de Mol, heeft opnieuw de aandacht getrokken met haar...

Lees meer

Quinty Trustfull vertelt hoe het nu gaat met Loretta Schrijver’s gezondheid

In juli schokte presentatrice Loretta Schrijver velen toen ze onthulde dat ze uitgezaaide kanker heeft....

Lees meer

Alexia’s armbandje veroorzaakt ophef: Volgers spotten bizarre tekst

De prinsessen van Nederland worden zowel bewonderd als bekritiseerd door de bevolking. Vooral Amalia ligt...

Lees meer

Melissa kan geen werk vinden: “Het is niet eerlijk, ik snap het niet!”

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een tattoo heeft. Vroeger was een tattoo iets voor...

Lees meer

Daniël: “Mijn vriendin wil steeds dat hij zich verkleedt als Teletubbie in bed”

Daniël en zijn vriendin bezochten eens een themafeest waar iedereen verkleed moest komen. Daniël had...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.