Is strooizout wel of niet gevaarlijk voor jouw hond of kat? Dít is het antwoord!

Stel je voor: je huisdier zet voorzichtig zijn eerste stappen op de knisperende, met zout bedekte sneeuw. Het is een nieuwe ervaring, vol vreemde geuren en texturen. Als eigenaar geniet je misschien van het idyllische winterlandschap, maar heb je je ooit afgevraagd of dit winterse tafereel ook risico’s met zich meebrengt voor je trouwe viervoeter? Zowel honden als katten hebben hun eigen manier van omgaan met de kou en de unieke winterse omstandigheden. Voordat we de deur uitgaan met onze huisdieren, is het belangrijk om stil te staan bij de mogelijke gevaren die de winter met zich mee kan brengen.

De verborgen gevaren van strooizout voor huisdieren

De vraag rijst: is strooizout schadelijk voor onze huisdieren? Het antwoord is helaas ja. Strooizout kan nadelige effecten hebben op zowel honden als katten. Honden kunnen bijvoorbeeld de neiging hebben om aan strooizout te likken, wat kan leiden tot zoutvergiftiging. Dit kan serieuze symptomen veroorzaken zoals braken, diarree en uitdroging, en in sommige gevallen zelfs leiden tot overlijden. Hoewel de kans op overlijden niet enorm groot is, is het belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid zout die je hond binnen kan krijgen.

Voor katten geldt eveneens dat strooizout irritaties kan veroorzaken aan de pootjes. Daarnaast is het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid zout ook voor hen gevaarlijk. Een ander aandachtspunt bij katten is antivries, wat vaak in de winter wordt gebruikt. Antivries is zeer schadelijk, zelfs in kleine hoeveelheden. Katten kunnen dit binnenkrijgen als ze het van hun pootjes likken.

Preventieve maatregelen voor een veilige winter

Als eigenaar kun je verschillende maatregelen nemen om je huisdieren te beschermen tegen de risico’s van de winter. Voor honden kun je voor het wandelen de voetzooltjes insmeren met vaseline of een speciale balsem of spray. Dit beschermt de poten tegen zout en vocht. Na de wandeling is het belangrijk om de poten schoon te maken met lauw water. Voor katten is het vooral van belang om te voorkomen dat ze in aanraking komen met antivries en alert te zijn op symptomen van zoutvergiftiging. Door deze voorzorgsmaatregelen kunnen we ervoor zorgen dat onze huisdieren veilig en gezond de winter doorkomen.

Bron: Radar



Ook interessant:

Supertip: Dit is waarom je vandaag nog een schaaltje zout voor je raam moet zetten

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Baba Vanga heeft een angstaanjagende reeks gebeurtenissen voorspeld die zullen leiden tot het ‘einde van de wereld’.

De blinde mysticus Baba Vanga heeft een reeks angstaanjagende voorspellingen gedaan over gebeurtenissen die zouden...

Lees meer

Deze 5 huishoudelijke apparaten slurpen de meeste energie (nr 4 verwacht je niet)

<strong>Zoals het er nu uitziet gaan we een flink dure periode in. De energieprijzen schieten...

Lees meer

Kinderarts waarschuwt: Dit mag je nooit in de broodtrommel van je (klein)kind doen

Bij het zorgvuldig inpakken van de lunchtrommels van je kinderen is het cruciaal om bepaalde...

Lees meer

LET OP: Deze rare ‘klomp’ in je kerstboom is geen dennenappel. De waarheid geeft je kippenvel!

<strong>Heb jij je kerstboom al opstaan? Dan zal het je wel opgevallen zijn dat er...

Lees meer

Opgelet: 3 dingen die je nooit moet klaarmaken in de airfryer (niet doen!)

<strong>De airfryer is een veelzijdig stukje keukenapparatuur. Het is de koning van de keuken en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.