Het allerbeste wat je kan doen is er voor zorgen dat jouw grond goed gebalanceerd is, zodat je überhaupt geen last krijgt van Heermoes. Hoe weet je nu of jouw grond goed gebalanceerd is? Of je veel onkruid in de tuin hebt, betekent het dat jouw grond niet gezond is.
Naast Heermoes ook last van groene aanslag op je tegels? Bekijk deze uitleg video hoe je daar binnen één handomdraai vanaf komt:
Zo staat Heermoes, net zoals madeliefjes, dus alleen op arme bodems, heeft de grond calcium nodig als er veel paardebloemen te vinden zijn en zal je stikstof moeten toevoegen als je veel klaver ziet. Wat moet je dan toevoegen aan de grond als je last hebt van Heermoes? Verschillende hoveniers adviseren om lavameel aan de grond toe te voegen. Heb je dat niet, dan zijn kalium en of fosfor ook een optie!
Milieuvriendelijk onkruid bestrijden
Heermoes bestrijden wordt dus erg lastig als je het met de hand wil doen, zeker als het tussen de tuintegels zit, aangezien de wortels al helemaal verschoten zijn. Je zal het toch op een andere manier moeten doen. Gelukkig zijn er verschillende manieren. De meest milieu vriendelijke manier is om kokend heet water over het onkruid te gieten, zorg wel dat je voldoende afstand houdt in verband met het wegspatten van het water. Een andere manier is om Heermoes te besproeien met natuurazijn.
Mocht je een gasbrander hebben, zou je ook deze kunnen gebruiken om het onkruid te verbranden. Zorg dan wel dat je goed oplet dat je geen andere hiermee beschadigt, dat zou natuurlijk erg zonde zijn. Zit het vooral tussen de tegels? Koop dan strooizout en gooi dit tussen de voegen van te tegels. Je kan ook gebruik maken van kalk. Heb je het behandeld? Trek het er dan niet gelijk uit, sterker nog: laat het een poosje liggen, want de kans is groot dat in de wortels van de Heermoes al veel voedingsstoffen, die de bodem juist mist, zit waardoor de grond dit nu kan opnemen.
En dan nog even dit
Heb jij huisdieren die regelmatig in de tuin lopen en ook dol zijn op planten eten? Zorg dan dat je zo snel mogelijk Heermoes bestrijdt, want dit onkruid is erg giftig voor de meeste dieren, zoals honden en katten. Heb je het behandeld laat het dan ook niet liggen of zitten, want ook dan kan een huisdier hier ziek van worden. ALs je het eenmaal weggehaald heb, kan je het uiteraard in de gft-bak gooien, maar je kan het dus ook gebruiken om een natuurlijk bestrijdingsmiddel van te maken, genaamd: “tuinthee.” Zo ga je te werk:
Verzamel 150 gram Heermoes uit de tuin en voeg dit toe aan 1 liter water, laat dit mengsel één nachtje trekken, zeef de volgende dag het onkruid uit het water en bewaar beide delen. Doe de gezeefde heermoes in pas met 1 liter water en breng dit voor 60 minuten aan de kook. Zeef opnieuw het onkruid uit het water en meng beide soorten water. Verdun de vloeistof 1:10 en gebruik dit in de tuin om van schimmels af te komen of als je het überhaupt wil voorkomen. Heb je toevallig ook last van bladluizen? Gebruik deze tuinthee dan ook hiervoor, maar voeg dan ook een grote eetlepel groene zeep toe aan het mengsel.